Temat: [Focus 2018- ] Stuki przy zmianie biegów
View Single Post
Stary 12-09-2022, 09:15   #149
timson
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: C-max Mk2
Silnik: 1.6 TDCI 115 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Stuki przy zmianie biegów

U mnie w 1.6 TDCI 115km C-max Mk2, 2011r występuje problem z stuknięciem na drugim biegu.

Schemat:

Wciskam sprzęgło na 1 żeby wrzucić 2-ke. Jak drążek znajduje się jeszcze w pozycji zaraz przed tym delikatnym oporem przy wrzucaniu 2-ki następuje pukniecie. Po tym puszczam sprzęgło. Przy załączaniu i puszczaniu sprzęgła nie występują stuki.

Sytuacja nie ma miejsca zazwyczaj kiedy energicznie rozpędzam się na 1-ce powyżej 2300 obr, a jeszcze mniej występuje powyżej 2500 obr. Jeżeli rozpędzam się powoli to ryzyko stuknięcia przy tych obrotach też występuje większe.

Sytuacja ma miejsce w taki sam sposób przy wrzucaniu na 3-ke, z tym ze tu pukniecie jest dużo cichsze.

Przy redukcji biegów z wyższych np. z 4 na 3 lub z 3 na 2 lub przy wrzucaniu z biegu jałowego 2-ki lub 3-ki nie występuje stuknięcie totalnie wcale.

Delikatne operowanie sprzęgłem nie pomaga, gdyż sytuacja występuje kiedy sprzęgło jest cały czas wciśnięte. A im delikatniej obchodzę się z gazem przy przyśpieszaniu na 1-ce tym dźwięk puknięcia jest głośniejszy przy wrzucaniu 2-ki.

Inną przypadłością która mnie denerwuje jest to, że przy puszczeniu gazu następuje takie chwilowe przyhamowanie i dopiero potem zwalnia samochód płynnie. To samo przy dodawaniu gazu w momencie kiedy samochód toczy się na biegu z całkowicie puszczonym pedałem gazu - następuje tak jakby sekundowe opóźnienie, po czym czuć delikatne szarpnięcie i dopiero wtedy samochód przyśpiesza płynnie.

Nie wiem czy jest to związane z skrzynią czy też może z wadliwymi wtryskami - gdyż najprawdopodobniej coś mam nie sprawne - z rana pooszarpuje silnikiem po odpaleniu.
timson jest offline   Odpowiedź z Cytatem