Klepanie, stuki przy zmianie biegów, olej w odmie
Witam mam parę pytań dotyczących problemów mojego focusa
Silnik 1.6 109 km duratorq z wywalonym dpfem. Robiłem diagnozę programem sdprog - brak błędów
- stukanie jakby coś waliło w silnik od strony kabiny gdy dodaje gazu / odpuszczam , lub gdy odpuszczam sprzęgło głównie na biegach 1/2 bo jak obroty są już wyższe to już tak nie słychać.
- klepanie jakby wtryskiwaczy na zimnym więcej na ciepłym mniej czy to są wtryski do wymiany ? (Jakby metaliczne stuki na biegu jałowym brak klepania tylko jak przyspieszam 1300-1900+/-
- Gdy dodaje delikatnie gazu jak się rozpędzam np. bieg 3 1900obr to czuję że turbo ciągnie ale gdy np. na 2/3 biegu dodam pedał gazu do samego dołu / połowy to silnik się jakby dławi i szarpie, co to może byc ? Dodam że na 2 ciężko się rozpędza, czasem obroty spadają po zatrzymaniu się.
- czy pasuje pojedyncze koło zamachowe z silników innych wersji 1.6 w których nie montowano dwumasu?
- gdzieś obok turbo wywala olej jakby odma przepuszczała, kupiłem nową pokrywę zaworów i oring do turba, lecz jeszcze nie wymieniłem czy dokręcając pokrywę muszę mieć klucz dynamometryczny czy macie jakieś patenty czy coś ?
Ostatnio edytowane przez Korul ; 14-09-2022 o 09:11
|