Odp: 2.0tdci wysokie spalanie
Wygląda że tak, ja jak miałem mega zapchany i chciał się wypalać co kilkadziesiąt km, to miałem 1,2-2 kpa, ale mi tak oleju nie przybywało. Jak masz tyle paliwa w oleju, to niech ktoś Ci odpali wypalanie statyczne, takie że silnik pałuje 10 minut na postoju i to faktycznie cpś daje, u siebie robiłem jak mi pękł przewód intercoolera na autostradzie, dpf był tak zapchany że silnik nie chciał odpalać lub gasł na wolnych obrotach, nie miał mocy do jazdy i szarpał jak cholera. Zrobiłem to wypalanie statyczne i auto zaczęło jako tako jeździć, potem 1000 km jazdy i drugie wypalanie statyczne, ale do końca i tak się nie wypalił, było już za dużo sadzy i nie dało się tego wypalić na sucho. Wtedy miałem te 1,2-2 kpa po tych wypalaniach i ja sam wypłukałem dpf płynem za 5 dych, rozpuściło całą sadzę ze środka i wyszedł czyściutki i zszedł do właściwych wartości. Ale ogólnie to wypalanie statyczne też coś da, można puścić nawet ze dwa razy, tylko ogrzewanie na max i ewentualnie coś do polewania chłodnicy, bo to dosłownie idzie żar z wydechu i silnika, nie da się na metr za rurę podejść. Po tym wymiana oleju jest zalecana, a ty ten olej z paliwem i też masz do wymiany.
Więc zajmij się wypłukaniem tego dpf'u i dolaniem sobie płynu, ja mając jako takie warunki robiłem to sam i można to zrobić za 300 zł, zamiast za 1500
|