Temat: [Kuga 2008-2012] zbyt częste inicjowanie wypalania DPF
View Single Post
Stary 15-09-2022, 13:27   #46
AndrzejKra
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: zbyt częste inicjowanie wypalania DPF

Cześć

Wygląda na to, że gadam tu sam ze sobą....
Ale, skoro już zacząłem - to wypada zrelacjonować rozwój sytuacji swojego przypadku:

Po zaślepieniu EGR, resecie czujnika różnicy ciśnień, resecie DPF, resecie PCM - auto najechało już niemal 600 km bez wypalania (przedtem wypalał co 200 km na nowym filtrze i czujniku - również resetowanych po dokonaniu ich wymiany). Zero błędów z PCM (forscan).
Podpinam interfejs regularnie i co zaobserwowałem - zmienia się wraz z dystansem DSLCR/DSLRT zakres wskazań DP_DPF - obecnie jest kilkanaście Kpa na wolnych - do ponad 100 przy przegazowaniu. NOFRE - wskazuje 0.
Pojawiają się tylko jakieś błędy komunikacji CAN od modułu drzwi... ale to bez związku jakiegokolwiek z DPF.

Zatem, niby dosyć jednoznacznie, to EGR jest pierwszym tropem do dalszej weryfikacji (mycie lub zaślepienie na stałe), ale nie jestem jakoś do końca przekonany czy tylko on był winien... W międzyczasie bowiem - sprawdziłem i wymyłem wszystkie czujniki i poczyściłem wtyczki do których dotarłem, wymieniłem filtr powietrza, zweryfikowałem szczelność dolotu, poczyściłem i podmieniłem zawory N75, wlałem do oleju ceramizer, a do baku regenerator wtrysków Liqui moly.
Szczerze - NIE wiem co ostatecznie pomogło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może któryś z czujników, może dodatkowo zresetowanie PCM dopiero "przyklepało" resety czujnika i filtra?

Wtryski wykluczam - nie było i nie ma żadnych objawów ich niedomagania.
Spalanie jest identyczne jak przed awarią filtra DPF, której konsekwencją była jego wymiana (kuga pali mi 7,2-7,3 L/100 - spalanie rzeczywiste)
Silnik dogrzany - sprawny termostat
Paliwo premium ze stacji na której "od zawsze" było ok.

W weekend mam zamiar zaglądnąć do turbiny i podmienić czujnik kopiowania turbosprężarki - bo coś mi nie pasuje we wskazaniach VGTDC - turbina.
U mnie pokazuje na zgaszonym - 0, na wolnych obrotach - 199%, przy wzroście obrotów wskaźnik ten spada. Niestety - nikt mi nie podpowiedział czy tak ma być, czy też te wskazania są błędne? ( w jakimś wątku mondeo po lifcie znalazłem, że powinno być od 100% i spadać przy wzroście Rpm). Mam silnik DW10 przedliftowy - 136KM.

W drugiej kolejności - zdemontuję i umyję EGR. A jak to nie przyniesie poprawy - zaślepię go porządnie i na stałe przed chłodniczką. W dalszej perspektywie - wywalę programowo.

Trzecia rzecz - w dolocie za intercoolerem mam dość sporo (jak na mój gust) oleju. Po zaglądnięciu w kolektor ssący - aż się wystraszyłem ile tam jest "błota". Stan oleju utrzymuje się na stałym poziomie (nic też nie wskazuje na nieszczelność turbiny). Przedmuchów nadmiernych z korby raczej nie ma - silnik trzyma szczelność, nie fuka z korka oleju ani bagnetu. Jest jedno minimalne zapocenie przy turbinie (wlot węża odmy). Obstawiam więc istniejący od dłuższego czasu problem z membraną odmy i pewnie zawalony olejem intercooler. To, jak znalazłem - dosyć częsta bolączka 2.0 TDCI (zwłaszcza przed liftem). Popuszczająca odma, w połączeniu z EGR - klajstruje dolot błotem.
Zatem - w pierwszej kolejności planuję umycie intercoolera i węży powietrza od samej turbiny do przepustnicy, oraz modyfikację separatora odmy (membrana jest niemożliwa do kupienia). Później - bo to już poważniejsza akcja - zrzucenie kolektora i jego mycie (podpowie ktoś jak skutecznie i bezpiecznie oczyścić kanały dolotowe do cylindrów?). Jak to nie pomoże to będą kombinacje z zewnętrznym odolejaczem.

No i tyle na ten moment
Dam znać co i jak - kiedy nastąpi wypalanie, co się okaże po myciu EGR, czy coś wniesie w temat mycie układu dolotu.

Ze swojej strony - mam wielką prośbę: Czy Ktoś posiadający Kugę z silnikiem DW10 (2008-III 2010) przedliftową, i dysponujący forscanem - mógłby rzucić okiem na parametr VGTDC - turbina? Jakie powinny być wskazania czujnika (zgaszony motor/wolne obroty/jazda ok 2-3 tys Rpm)? Bo może niepotrzebnie chcę tam ręce wkładać... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z góry dzięki!

Pozdrawiam. Andrzej
AndrzejKra jest offline   Odpowiedź z Cytatem