Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza
No cóż, ponieważ odzew znikomy albo żaden, pozostaje mi prowadzić sam ze sobą monolog.
Na dniach mam zamiar zaopatrzyć się w dużą strzykawkę i podłączyć ją pod gruszkę, zasysając a jednocześnie obserwując pidy boost_a i boost_a_cmd. Innych co do samego czujnika kopiowania nie bardzo znalazłem. Są owszem jakieś ale nie ma dwóch które mogą sprawdzić korelację z faktycznym a zadanym stanem.
Co właśnie ciekawe, patrząc na swoje logi dynamiczne oraz na kilka logów z dw10f które działają dobrze, zauważyłem ze z nieznanych mi przyczyn PCM zadane doładowanie ustawia na dość niską wartość - nie dość że na postoju jest to jakieś 105% a faktycznie osiąga 94%, to pod obciążeniem max które wysterowuje to 235% i tyle tez jest w stanie osiągnąć turbo.
Dla porównaniu w zdrowym aucie nie dość że postojowe odczyty są nieco wyższe (ale to mało istotne chyba) to podczas jazdy PCM „każe” doładować 270% i tak tez turbina robi, dążąc do tej wartości, z wiadomym lekkim początkowym lagiem wynikającym z pracy podciśnienia.
Czyli na moje rozumowanie coś wpływa na pcm w taki a nie inny sposób, że ten na podstawie danych które gromadzi, nie chce albo nie umie wysterować turbinę na maximum.
Jakieś pomysły?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|