View Single Post
Stary 18-09-2022, 21:37   #1
franekkk17
ford::amateur

Imię: Franek
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: Ecoboost 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie 1.6EB zaczyna bardzo mocno dymić po chwili przestaje i wszystko wraca do normy

Witam, mam problem z silnikiem 1,6 ecoboost 160 KM.
Blok silnika, głowica z turbo po regeneracji, nowe tłoki pierścienie i panewki.
Wymieniony został seperator oleju na nowy, nowe świece zapłonowe. Rozrząd silnika również nowy.
Problem pojawia się podczas jazdy, gdzie auto zaczyna bardzo mocno dymić po chwili przestaje i wszystko wraca do normy. Podczas tego dymienia następuje utrata mocy i skoki obrotów silnika, do tego stopnia, że potrafił mi zgasnąć.
Problem występuje tylko na rozgrzanym już silniku, na zimnym silniku falowanie obrotów.
Nadmieniam, że to auto miało już wymienione 2 bloki silnika 2 głowice i 2 turbiny i problem nadal występuje.
Mechanik znowu podejrzewa pękniętą głowicę mimo, że jest po regeneracji, była sprawdzana przed wstawieniem przez osobę którą ją robiła i szlifierza i cały płaszcz wodny miała dobry i wyszła sprawna i szczelna więc pytanie co to może być, ponieważ z autem walczymy dobre ponad pół roku.
Zgłosiłem się do osoby która jest mechanikiem i wykonywała mi usługę regeneracji głowicy to powiedziała mi że prawdopodobnie silnik został źle złożony i może być problem że kolejny silnik został utopiony.

Ostatnio edytowane przez franekkk17 ; 18-09-2022 o 21:39
franekkk17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem