View Single Post
Stary 19-09-2022, 14:41   #16
wojt1975
ford::average

Model: Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Luz w skrzyni przegubu wewnętrznego lewej półosi

Cześć, odnośnie przegubu wewnętrznego opartego na tripodzie objawem jest szarpanie po odpuszczeniu gazu oraz w momencie lekkiego dodawania gazu. Kiedyś tak miałem w jednym autku i wymiana wewnętrznego przegubu pomogła.
Co do drżenia podczas hamowania, to jak przegub wewnętrzny jest mocno wyrobiony to może wystapić bicie, ale to już naprawdę musi być zdezelowany.
Warto jeszcze sprawdzić same zaciski - szczególnie przednie - system dwutłoczkowy - czasami zdarza się tak że jeden z nich się przycina a zacisk wtedy się kosi.
Mam podobny problem w swoim Edku, że przy hamowaniu lewy przód bije, a w momencie dohamowania jest efekt "jajka", przy czym na pedale hamulca nic nie czuć, wibracje idą po karoserii i kierownicy. Tarcze wymienione, piasty i tarcze powierzone czujnikiem zegarowym, tylne tarcze też wymienione. Piasty oczywiscie wyczyszczone i złożone bez smaru. Za niebawem będę chciał wymienić gumy trzpieni mocujacych zacisk do jarzma, a jeżeli to nie pomoże dobiorę się do zacisków. Może na którymś tłoczku jest "obrączka" i nie chodzą tłoczki równo.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
wojt1975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem