View Single Post
Stary 30-09-2022, 09:55   #2
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: zmiana mk4 na mk5 -co z wyposażenia warto mieć w mk5

@adi Cóż Ci napisać. Miałem MK4 dobrze wyposażonego, miałem Mk5 też znośnie obdarowanego, mam mk5 grubo dopchanego .

- spalanie
Odniosę się do mojego pierwszego mk5 w manualu , dłubniętego powyżej 200 konia. W mieście moim małym powiatowym, gdzie co rzut kamieniem przejście, rondo , bez odcinków dwujezdniowych , wychodziło około 7,5 litra/100 km , w trasie miewałem głównie 6,4-6,6 l/100 km , dawało sie zrobić 6,2 , a z 9999 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wychodziło 6.7 l/100 . Teraz automat AWD więc wszystko 0,5 l w górę . Oczywiście diesel.

- światła
Obowiązkowo Ford Dynamic Led i tutaj nie ma kompromisów

- grzane tyłki są w zasadzie w titanium i wyżej / kto co lubi, ja używam /

- nagłośnienie
Mapy Google w "telewizorku " - jak będzie SONY i Sync 3 to będzie przyzwoicie grało i będą mapy i w ogóle Android Auto , moim zdanie warto choć miałem też Sync 2 + Sony i bez Android Auto żyło mi się nie gorzej , może być tez Sync3 bez Sony = gorzej to gra, ale AA jest

- napęd AWD

Pojemność bagażnika jest taka sama, jest koło dojazdowe, bez zmian pakowności / moim zdanie i tak niższa niż w mk4 kombi /

- hak

Można dołożyć. Mam oryginalny składany elektrycznie. Ważne, że nacisk pionowy ma do 90 km co jest istotne przy platformie na rowery

- liczniki
Jak dla mnie musowo te "digital" . Te z fizycznymi wskazówkami , to takie późne lata 90-te.

- tempomat

Ford to nazywa inteligentnym / tak wyświetla się w zegarach / . To jeden pies z nazwą. Zwykły adaptacyjny. Ustawiasz maksymalną prędkość i auto tak jedzie . Jak wykryje auto z przodu to zwalnia i utrzymuje jego prędkość / do zadanej V max / z zachowaniem odległości proporcjonalnie do prędkości / są bodajże 3 lub 4 poziomy / . Mam czasami korzystam.

- automatyczne parkowanie

Mam , używam wyłącznie "dla zabawy". Dział sprawnie. Dobrze wykorzystuje luki, ale to że Ty wjedziesz bez szwanku dla auta , nie znaczy że ktoś obok wyjedzie, lub przyfasoli drzwiami, bo z tym w Polsce to jakaś patologia.

- sterowanie gestem

Chyba pomyliłeś z głosem. Gestem nic nie zdziałasz, a od głosu szybsza metoda palcowa.

- utrzymanie na pasie, znaki

Raczej większość to ma . Znaki pokazuje , można ustawić alarm o przekroczeniu , ale to jest bo jest. Utrzymanie na pasie to taki bajer że ktoś za Toba będzie dzwonił na 112 widząc jak auto jedzie od pasa do pasa. Wibracja w kierownicy czasem może wybić z letargu .

- fotele

Jeśli to nie jest bieda wersja to wszystkie są podobnie wygodne . Czy "skóra", szmata , "skóra" + alcantara / miałem szmaty , mam te drugie / było tak samo jeśli chodzi o wygodę. Jak dla mnie sterowanie elektryczne fotela kierowcy dobra rzecz. Nie piszę o fotelach z Vignale, bo tylko raz jechałem i tyłek mi się na tej skórze ślizgał.

Jak coś to podrzucaj linki i Ci napiszemy co auto ma , tak z grubsza na podstawie zdjęć. Mam swoje zdanie o : grzana kierownica, elektrycznie regulowana kierownica, zawieszenie aktywne, Webasto, grzane tyłki z tyłu , jakieś tam awaryjne hamowanie, BLISS, panorama z szyberdachem i pewnie jeszcze coś się znajdzie.

- w kombi bardzo przydatna jest elektryczna pokrywa bagażnika.

Miałem Mondeo 4, dwa Mondoloty 5 i to chyba koniec przygody

Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 30-09-2022 o 10:04
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem