View Single Post
Stary 30-09-2022, 21:00   #1
ShapRee
ford::beginner

Model: Fusion Sport
Silnik: 2.7 V6 Ecoboost
Rocznik: 2017
Domyślnie dużo błędów po wymianie licznika na europejski

Witam,
Po wielu przeczytanych tematach że nie ma problemu, że wszystko jest super i po roku polowania na odpowiedni licznik, w końcu zakupiłem i wymieniłem licznik w moim Fusionie na europejski odpowiednik z benzynki w automacie, czyli to samo co u mnie. Po pierwszym jednak uruchomieniu pojawiły się problemy, a z czasem trochę więcej problemów. Wypiszę problemy w punkach aby łatwiej było ogarnąć:
1. Przede wszystkim gdy uruchamiam samochód wyskakują dwa błędy, błąd systemu anty-kolizyjnego i błąd pasów tylnego rzędu siedzeń.
2. Następnie problem z tempomatem, niby pojawia się ikonka SET, ale po naciśnięciu SET ta ikona znika i już nie da się wywołać tego przyciskiem od tempomatu, więc nie ma tempomatu ani adaptacyjnego, ani klasycznego. W ogóle nie ma w opcjach tempomatu i tego systemu anty-kolizyjnego, a takie opcje były w starym liczniku.
3. Kolejny temat to nie działa system easy enter/exit, fotel się nie odsuwa i nie przysuwa, a także nie ma w opcjach tego systemu.
4. Nie ma też nigdzie możliwości sprawdzenia ciśnienia w oponach.
5. Nie działa też pokazywanie ograniczenia prędkości na drodze po której się jedzie, niby opcja jest, ale nie da się jej uruchomić (wyszarzona).
6. Na starym liczniku miałem 1/4 zbiornika paliwa, po podłączeniu nowego pokazuje mi 3/4 zbiornika, myślałem że to samo spadnie za chwilę, ale po 20km nie spadło i pokazuje 3/4 zbiornika.
7. Gdy wyłączę silnik i otworzę drzwi to cały czas szybkim tempem "plumka" dźwięk. Zazwyczaj gdy coś wyskoczy na zegarach że drzwi np. otwarte to zrobi 3 razy "plum", a tutaj non stop intensywnie "plumka", do momentu aż zamknę drzwi.
8. Czy to normalne że w trybie kompasu nie pokazuje nazwy/numeru ulicy po której się jedzie? stary licznik pokazywał.
9. Widziałem też że gdy mamy automatyczne światła drogowe to pojawia się ikona świateł drogowych z literką A, u mnie nic takiego nie ma.
10. Dziwne też jest pokazywanie ustawienia skrzyni biegów, wszystkie przełożenia R/N/D/S się podświetlają gdy je wybiorę selektorem, ale gdy ustawiam P to się nie podświetla na zegarach.

Nie wiem czy to kwestia ustawień w FORSCAN (jeszcze nie podłączałem programu, jestem na gorąco z tematem), czy europejski licznik nie będzie współpracował z amerykańskim samochodem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Chociaż tak jak wspomniałem na początku, wszystko teoretycznie powinno działać bez problemu, każdy twierdził że to super rozwiązanie bo europejski licznik jest bardziej czytelny od amerykańskiego i stąd moja wymiana.

Proszę o porady
Pozdrawiam!!
ShapRee jest offline   Odpowiedź z Cytatem