Wibracje silnika, podbijanie obrotów, rezonans
Dzień dobry,
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Focusa MK3 2012r, z silnikiem 1,6Tdci 95KM. Kilka dni po zakupie zaobserwowałem kilka problemów i chciałbym zapytać, czy ten typ tak ma lub co ewentualnie może być problemem.
1. Auto podczas dojeżdżania do świateł na luzie lub sprzęgle podbija obroty do około 900-1000 i faluje/wibruje, aż do czasu gdy zatrzymamy się do 0km/h - wtedy są obroty niższe i praca aksamitna i równa.
2. Przy 1500-1700 obrotach silnik dość mocno wibruje i buczy, rezonują plastiki wewnątrz. Poniżej i powyżej tego zakresu wszystko jest ok.
3. Podczas ruszania w korku/podjeżdżania na 1 i 2 biegu prawie niemożliwe jest ruszenie bez zajączkowania.
Dodam, że wszystko co powyżej czasami samoistnie ulega poprawie i jest niemal nieodczuwalne... A czasami doskwiera bardzo.
Podłączyłem ELM i ForScan. Mam następujące błędy:
P0512 - Obwód sterowania rozrusznikiem
P0806 - Zakres napięcia w obwodzie / jakość sygnału czujnika położenia sprzęgła A
P0808 - Wysokie napięcie w obwodzie
Napięcie ładowania wynosi 14,7V (dość wysokie), auto miało niedawno wymieniany regulator napięcia (poprzedni właściciel), na nowy Valeo.
Akumulator raczej w porządku.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, od czego zacząć diagnostykę i jak wyeliminować problemy - będę wdzięczny za dyskusję.
Pozdrawiam,
|