Temat: [Focus 2011-2014] 1.6eb pęknięty cylinder
View Single Post
Stary 09-10-2022, 22:50   #52
Trizz
ford::beginner

Imię: Patryk
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 1.6 eb pęknięty cylinder

Wiadomo, że każdy kupujący, który szanuje pieniądze które wydaje na samochód powinien się zorientować w bolączkach modelu. Ja rozglądałem się za samochodem pare miesięcy, najpierw szukając modelu samochodu, który będzie mi najbardziej odpowiadał i widziałem mnóstwo wątków na forum o pękających tulejach/ głowicy w 1.6 eb. Jednak jeśli ktoś również grzebał na temat innych silników po erze downsizing, to na forum innych marek jest bardzo podobnie. Nikt raczej nie pisze wątku na forum że ma 1.6 EB 182km 230kkm i sie cieszy bezawaryjna jazdą. Piszę to, ponieważ bez urazy, nie chce mi się wierzyć że ludzie dbają o te silniki, wiadomo że ich konstrukcja jest wadliwa i trzeba o tym cały czas pamiętać, w tym przypadku sprawdzać regularnie stan płynu chłodzącego. Każdy kto się decyduje na zakup eb powinien się z tym liczyć, albo liczyć pieniądze na remont. Jeśli ktoś chce bezawaryjny silnik to Ecoboost nie jest dla niego. Nie wiem ile jeździ 1.6 125km a ile 1.6 eb ( wydaje mi się że 1.6 125km jest więcej patrząc po portalach aukcyjnych), ale jakoś nie zauważyłem płaczu użytkowników że jest coś nie tak. Kupowanie takiego silnika to jest decyzja jednoznaczna z wyborem wyższego ryzyka.
Trizz jest offline   Odpowiedź z Cytatem