Odp: Różnice w silnikach dw10, dw10c i dw10f
Zastanawiają mnie te przedmuchy ze skrzyni korbowej wyraźnie odczuwalne po odkręceniu korka wlewu oleju. Sprawdzałem już w 2 egzemplarzach i było to samo, choć silniki miały nieduży przebieg. A może te silniki tak mają? Bo to samo widziałem w silnikach audi A6 2,0 tdi cr 170KM, tam to już w ogóle była tragedia bo dmuchało dymem oraz pluło olejem po odkręceniu korka.
W MK4 jest czyściutko, nie ma żadnego ciśnienia z głowicy ani nawet żadnego dymku, co mi się bardzo podoba, wg mnie oznacza to bardzo szczelny układ korbowo tłokowy oraz prawidłowo działającą odmę.
Nie mogę oprzeć się wrażeniu że te silniki w MK4 są lepsze, także pod względem osiągów. Np mój przedlift z 2009 roku już przed chipem (w serii wypluł 160 KM choć na papierze miał 140Km) bił na głowę przyspieszeniem Audi A6 C6 z 2010r z podobnym silnikiem 170KM. A po chipie na 185 KM to petarda. Polift od żony MK4 z 2013r 163KM nie ma z nim szans a i przed chipem był od niego nieco szybszy. (może to zasługa Siemensa?)
Miałem nadzieje że jak kupię MK5 180KM i podniose do 200KM to będzie miód a teraz mam wątpliwości, czy czasem w MK5 ten silnik trochę popsuli...
"Do Mondeo 2.0 TDCi wypuszczono biuletyn techniczny, w którym pojawia się informacja o możliwości pęknięcia miski olejowej spowodowanego przegrzaniem silnika. Natomiast silnik może mieć tendencję do przegrzewania z powodu złej pracy sterownika. ProfiAuto."
Ostatnio edytowane przez kasm ; 18-10-2022 o 15:43
|