Cytat:
|
u mnie lampka oświetlenia bagażnika ma w oprawce stały plus.
|
Nie, to plus z GEM pt "oszczędzanie akumulatora", czyli plus po otwarciu drzwi/klapy. Ten sam pin (+) odpowiada za zapalenie się lampki w podsufitce po otwarciu drzwi.
Cytat:
Wnioskuję stąd, że powinna być sterowana minusem.
nie znalazłem żadnego styku/styków, które mogłyby podać minus do lampki bagażnika po otwarciu klapy.
|
Zgadza się. Minus idzie do czujnika otwarcia bagażnika, szukaj przewodu czarno-niebieskiego.
Cytat:
|
kiedy u Was lampka w bagażniku się zapala/gasi ? I czy na desce rozdzielczej powinien się wyświetlać komunikat o otwartej klapie bagażnika tak, jak ma to miejsce w przypadku otwartych drzwi?
|
Skoro minus jest na czujniku klapy, to u mnie zaraz po zamknięciu klapy, lub sam z siebie po jakiś 20 min od otwarcia, tak samo jak np lampka podsufitki
Cytat:
|
Ktoś tu pisał, że ma nawet komunikat o otwartej pokrywie silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Np ja pisałem.
Fabrycznie była taka opcja i część aut ją ma. W zamku maski jest czujnik i dwa przewody. Jeden do masy w komorze silnika, drugi do GEM. Trzeba jeszcze aktywować tę funkcję programowo i gotowe.
U mnie to była niemiecka samoróbka, niestety, ktoś sobie podpiął kable do przycisku otwarcia w kabinie. Nie działało to poprawnie, rozebrałem, deaktywowałem. Kupiłem parę tygodni temu jednak zamek maski z czujnikiem, zmieniłem i dopiero już na wiosnę planuję przeróbkę, by było jak fabryka robiła z czujnikiem maski.