Temat: [Focus 2014-2018] Ślizganie się przedniego zawieszenia
View Single Post
Stary 24-10-2022, 21:24   #1
Majkelus
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 tdci
Rocznik: 2017
Domyślnie Ślizganie się przedniego zawieszenia

Mam problem od momentu wymiany sworznia lewego przedniego wahacza. Po wymianie niby robiona była zbieżność, ale na pewno nie było to robione na instrumentach. Po wymianie auto zaczęło tańczyć na prostej i ślizgać się na zakrętach. Było tak źle, że na małym rondzie co prawda na mokrej nawierzchni, ale przy prędkości 20 km/h wpadłem w poślizg.
Po tym wymieniłem tylne tuleje bo i tak już wymagały wymiany i zmieniłem opony na nowe (Goodyear Vector 4seasons) oraz pojechałem na geometrię do zakładu, który się w tym specjalizuje. Po tym jest lekka poprawa, ale dalej mam wrażenie jakby prawe koło uślizgiwało się na lewych zakrętach, a na prostej mam uczucie jakby prawe koło wpadało w koleiny chociaż ich nie ma. Ponadto uczucie niestabilności przypomina jazdę podczas podmuchów wiatru.
Po geometrii i przejechaniu 1000 km robiona jeszcze była kortekta, ale jest tak jak wyżej napisane. Już nie wiem o co chodzi. Zanim nie został wymieniony ten sworzeń auto szło jak po sznurku. Prowadzenie było przyjemnością. Czy ktoś ma pomysł co to może być?
Majkelus jest offline   Odpowiedź z Cytatem