Temat: [Focus 2014-2018] Ślizganie się przedniego zawieszenia
View Single Post
Stary 25-10-2022, 23:13   #10
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Ślizganie się przedniego zawieszenia

Cytat:
Napisał Majkelus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wydrukuję to sobie i powiem żeby ustawili tak i zobaczymy.
Nic nie drukuj. Te dane mogą być nieprawidłowe. Aby uzyskać prawidłowe dane, to trzeba uwzględnić silnik, rodzaj nadwozia, typ zawieszenia, a czasami także rozmiar opon i stopień zużycia sprężyn, ponieważ np. kąty pochylenia mogą być zależne od odległości punktów kontrolnych od podłoża (francuzy, choć nie tylko). Jak popatrzysz na twój wydruk to nie widać tam dla jakiego silnika i nadwozia są to dane. Być możne to nieistotne. A może jest istotne? Sprawa druga to jak widać poprawiana była geometria tyłu. I tu dochodzimy do przerostu formy nad treścią. Wiem, że przy pomiarach na czterech kołach, czterema głowicami pomiarowymi zaczynamy zabawę od tyłu i na podstawie tylu robimy przód (ten wpis nie wiem czy dotyczy 3D gdyż nie miałem z tym styczności). Ale jaki jest sens korygować tył w pojeździe, który prowadził się idealnie, nie niszczył opon, a kontrola i ew. korekta geometrii spowodowana jest wymianą końcówki drążka, wahacza lub sprężyn z przodu? Ktoś powie, że nowy sprzęt inaczej nie potrafi. Ja na to odpowiem, że to właśnie przerost formy nad treścią tym bardziej, że kontrola i regulacja jest tak dokładna jak dokładne i staranne są czynności poprzedzające pomiary, a są to sprawdzenie ciśnienia w ogumienie, kompensacja bicia obręczy, dobór właściwych danych, okresowa kontrola i kalibracja sprzętu, itp. Ciekawe ilu przepraszam za określenie "ustawiaczy" po regulacji geometrii próbowało zdemontować sprzęt, przetoczyć pojazd a następnie założyć sprzęt i wykonać pomiary ponownie? Jeśli taki nawet się znalazł to ciekawe czy wyniki dwóch pomiarów były identyczne? Ja to dla zabawy to robiłem i pomimo staranności wyniki nieznacznie, ale zawsze były różne. A słyszeli może koledzy o sposobie zadowolenia klienta przez "ustawiaczy". Klient jest szczęśliwy, gdy dane geometrii wymagane i rzeczywiste są niemal identyczne. Problem w tym, że po ustawieniu elementy regulacyjne trzeba dokręcić, skontrować, itd. Niestety przy tych czynnościach to co było idealnie ustawione lubi się zmienić. Co się robi? Pomiar końcowy robi się przed ostatecznym skręceniem, skontrowaniem elementów regulacyjnych. Ten tekst to na okoliczność korekt, o których wspomniałeś. Podobna sprawa jest także u "gumiarzy" z ich wyważaniem kół. Nie chcę dłużej przynudzać, ale jak będziesz zainteresowany to w następnym wpisie opiszę jak u mnie w zasadzie sam rozwiązał się problem "latania pojazdu" po autostradzie.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem