Temat: [Focus 2014-2018] Ślizganie się przedniego zawieszenia
View Single Post
Stary 26-10-2022, 19:15   #12
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Ślizganie się przedniego zawieszenia

Cytat:
Napisał Majkelus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam problem od momentu wymiany sworznia lewego przedniego wahacza.
Pisząc poprzednio tym się sugerowałem.
Cytat:
Napisał Majkelus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zmieniłem opony na nowe
A to do złudzenia przypomina mi moją historię. Kupiłem auto w lecie na nowych zimówkach. Zerkam na rozmiar 205/55 R16. Jako, że w FF2 takie mam, znajomy w FF3 też miał taki rozmiar, to kupiłem w tym rozmiarze letnie Kleber Dynaxer HP4. Pojeździłem po mieście i na krótkich trasach i wsio było OK. Ruszyłem autostradą na wakacje i zaczął się horror. Do 100 km/h jako tako, 120-130 auto jest niestabilne zaczyna pływać po drodze jak w koleinach, a szybciej to pływa jeszcze bardziej i cały czas kontra na kierownicy, jak przy silnym bocznym wietrze. Nie nerwowo postanowiłem poszukać wiedzy. Okazało się, że inne marki także mają czasem takie problemy przy elektrycznym wspomaganiu. Geometrii także póki co nie ruszałem, bo nie było innych oznak, że jest coś nie tak (nieprawidłowe zużycie opon, piski w zakrętach na gorącym asfalcie, ściąganie, itp. Pewnie gdybym pomierzył uznał bym, że trzeba coś korygować. Jako, że miałem bieda radio i chciałem je zmienić, to poznałem co to centralna konfiguracja i okazało się że tam mam wpisane opony 215/55 R16. Ale znowu nie nerwowo postanowiłem nie zmieniać wpisu (3 cm na obwodzie d..y nie urywa) i poczekać na zimówki. Wczesną wiosną dopiero trafiła mi się dłuższa jazda autostradą i o dziwo auto szło jak po sznurku nawet jak trochę przegiąłem z prędkością. Jak przyszła pora, to założyłem ponownie komplet kół letnich (ten , na którym jazda była katastrofą) i znowu heja autostradą i ... auto idzie jak po sznurku nawet jak lekko przegnę z prędkością, nawet jak wali deszczem i ni cholery nie wiem, skąd taka zmiana zachowania. I jeszcze jedno, jest lub był filmik na youtube o kalibracji układu kierowniczego. Ja w swoim tego nie zdążyłem zrobić ponieważ samo stało się, że teraz jest OK, a czasem lepsze jest wrogiem dobrego i resztę sobie dopowiedz.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem