View Single Post
Stary 29-10-2022, 15:17   #24
luki_1988
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: fiesta mk6 2008-...
Silnik: 1.25
Rocznik: 2010
Domyślnie Stuki z układu kierowniczego, luz na kierownicy

Witajcie.

Jak w temacie, coś stuka przy jeździe po nierównościach np. szutrowa droga dojazdowa - jakieś mniejsze dziury i słychać stuki dobiegające gdzieś z przedniej, środkowej części podwozia.

Na kierownicy czuć też czasem luz (niewielki może 3 stopnie), np gdy wjeżdżam do garażu, przejeżdżam przez mały próg 2-3cm wysokości. Luz jest wyczuwalny i czuć go raczej tylko przy skręconych kołach, gdy wjeżdżam lekko łukiem/po skosie. Kiedy wjeżdżam prostopadle do progu, to go nie czuć. Ale znowu kiedy wycofam z garażu na skręconych kołach i stojąc na podjeździe wrzucę jedynkę to w chwili ruszenia też ten luz czuć. Wtedy nie stuka, ale jednak czuć na kierownicy 2-3 stopnie luzu i dopiero zaczyna trzymać stabilnie.

W czasie jazdy po drodze asfaltowej na wprost nie czuć jakiegoś pływania samochodu. Raczej prowadzi się pewnie i dobrze reaguje na ruchy kierownicą. Za to już na ostrym zakręcie, kiedy jadę na dwójce i przyspieszam, to czuć takie bardzo delikatne drgania samochodu, ale nie rezonuje to na kierownicę.

Na postoju przy włączonym silniku nie czuć luzu przy ruchach kierownicą prawo-lewo.

Jakieś półtorej roku temu, kiedy byłem u mechanika, to przy okazji wspominałem mu o tych stukach. Z tym, że wtedy stukało o wiele mniej i nie był też wyczuwalny ten luz. Wtedy mechanik stwierdził, że to najprawdopodobniej będzie kolumna kierownicza do regenaracji, ale póki co to jeszcze nie ma tragedii i na razie żeby jeździć.

No i teraz mam pytania:
1. Ile może kosztować taka wymiana kolumny kierowniczej? W sensie sama robota: wyjęcie starej i założenie nowej/zregenerowanej?
2. Dać kolumnę do regeneracji? Kupić nową, czy taką po regeneracji? W zeszłym roku za wymianę z regeneracją mechanik powiedział mi od 1000zł wzwyż, czyli pewnie w tym roku od 1500 powiedzą. A może kupić już taką po regeneracji? Ceny do tego modelu zaczynają się od 400zł. Bo są też niby nowe od ok. 500zł, ale skoro regenerowane są od 4 stów, to te nowe od 5 to będzie raczej jakiś szajs.
Doradzicie coś?
luki_1988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem