Temat: [Focus 2014-2018] Ślizganie się przedniego zawieszenia
View Single Post
Stary 29-10-2022, 17:26   #18
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Ślizganie się przedniego zawieszenia

W tematach, w których ostatnie słowo mają tedi_k, mayak, SRS, a kto ma inne zdanie często dobrze na tym nie wychodzi, raczej nie zabierał bym głosu. Alu tu mogę coś dorzucić. Jak czytam, to nie wierzę, że problem się rozrasta i nikt nie potrafi w twojej okolicy go ogarnąć. Kasę biorą, zadowoleni z siebie, a problem dalej jest. Jak "fachowcy" są mało "konkretni", to może my zacznijmy konkretnie i rzetelnie prowadzić nasze rozważania.
Majkelus, pamiętasz może trzy pierwsze zdania, które napisałeś w temacie. Zamiast dokończyć pierwszą naprawę (sworzeń + geometria i ma być OK, jak było przed naprawą) zacząłeś kolejne naprawy/wymiany. Ja miałem podobny kłopot, ale nie robiłem żadnych nerwowych ruchów, a możliwości mam i jak pisałem już jest OK. Nie wiem jak to się stało i czy np. algorytmy oprogramowania stworzyły i później rozwiązały problem. Generalnie starajmy się pisać precyzyjniej i dokładniej.
Cytat:
Napisał Majkelus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety nie pozbyłem się tym ściągania w lewo. Właściwie to jest tak, że kierownica lekko skręca mi w lewo - czy tu nie trzeba gdzieś regulacji drążka?
Co chciałeś powiedzieć? Czy auto ucieka w lewo i musisz kontrować, czy podczas jazdy na wprost wolant kierownicy nie jest w poziomie, tylko lekko przechylony? Pytam, bo różnica zasadnicza, a i przyczyny rożne
Cytat:
Napisał Majkelus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wyszło, że przód jest skopany i to dokładnie tak jak myślałem czyli koła skierowane "do środka"
Znaczy zbieżny. Masz wyniki pomiarów przed i po?
Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Diagnosta zdziwiony i powtarza badanie i dalej 82% z tyłu. Przejechałem się 15 km i wracam na stację - cyk 65% sprawności.
Czy ten 65% sprawności to stwierdzenie diagnosty? Jeśli tak, to mógł być taki, jaki koledze ustawiał geometrię. Przecież te procenty są a i owszem zależne od sprawności amorków, ale to nie jest sprawność amorków.
Cytat:
2. Po parudziesięciu km jak się stanie koło prawego przedniego koła to czuć jakby taką paloną gumą.
Czy aby czuć było gumą, a nie klockami. Dotykałeś tarcz?
Cytat:
1. Przy prędkości ok. 90 km/h auto wpada w jakieś drgania. Mam wrażenie, że od prawego koła.
Może tak, jak Ci robili geometrię, tak samo wyważyli koła? Nie wiem jak ty lub koledzy, ale ja przy 90 km/h jestem w stanie określić co najwyżej oś, na której jest niewyważone koło.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem