Odp: Awaryjne otwieranie klapy bagażnika
Tematów o problemach z otwieraniem tylnej klapy było już tyle, że się pogubiłem, natomiast zamek klapy tylnej FF mk2 HB i Kombi wizualnei na portalu all... są podobne, mało tego wyglądają tak samo jak w mk3, więc można stwierdzić że to to samo.
Jeżeli nie ma opcji otwierania z pilota w mk2, a tak jak autor opisał prubując otwierać coś świeci to jest zapewnę zwarcie, stawiam,że autor ma albo HB albo kombi wówczas po otwarciu klapy widać okablowanie przechodzące z karoserri do klapy i to ono mogło sie uszkodzić i powoduje zwarcie.
Awaryjne otwarcie też jest problematyczne, ponieważ te zamki mają otwór z boku do któego można wsunąć imbus i się otworzy, ale nie jak jest klapa zamknięta, wówczas trza wejść do bagażnika i spróbować po uprzednim demontażu nakładki progowej odkręcić rygiel, którego wchyta się zamek.
U siebie w mk3 kombi zrobiłem awaryjne otwieranie jeżeli padnie mikroswitch oraz silniczek zamka bo on jest elektryczny.
zamocowałem linkę od sprzęgła z motocykla i wypuściłem ją w obudowie przy szybie, wciskam i się otwiera nawet pomimo braku prądu.
Dodam,że takie rozwiązanie jest prawem nakazane w Usa i tamtejsze FFmk sedany mają takie coś w zamku.
|