Cytat:
|
Żeby było śmieszniej, roczniki 2008-09 mają inne wtyczki z tyłu radia (są 2 duże szare)
|
Takie właśnie mam. Dla tej konstrukcji numerek (nie FINIS) zaczyna się od 8A6T. Rocznik modelowy tej konstrukcji 2008, platforma fiesta mk 7 (CB1), dalej oznaczenie co to za cudo, np. 18C815 czyli ACM lub 18K811 czyli panel radia i nieważne czy to FF3, czy Fiesta, a dalej dwie litery oznaczające wykonanie/możliwości. Wtedy było to jakoś proste.
Przyszła zmiana w 2010 i się porobiło. ACM z gniazdem nowego typ dostał AA6T-18C815-xx co oznacza, że to nowszy, przedlift, ale zmodernizowane złącze i pewnie coś jeszcze, ale to dalej ACM do Fiesty, tylko jego rocznik modelowy 2010.
Idźmy dalej, ale zostańmy przy ACM. Pojawia się lift. ACM ma AM5T-18C815-xx. AM5T, może oznaczać rocznik modelowy 2010, ale platforma FF3, czyli tak jakby pierwotnie był przygotowany dla FF3, ale tam nie trafił, gdyż ACM w pierwszych FF3 ma BM5T-18C815-xx, co oznacza rok modelowy 2011, platforma FF3 i że to właśnie ACM. Podobnie jest z całą resztą i jak dodać, że elementy z jednych platform wykorzystywane są w innych robi się niezły bajzel i co z czy zgrać. Podobnie jest z całą resztą. Najłatwiej jest się odnaleźć w oznaczeniach modułów BT/VC, Choć i tu są niespodzianki. Dla tego myślę, że podobna analiza oznaczeń dla wyświetlaczy i paneli, schematy i rzut oka na instalacje do przedlitowego SONY mogły by pomóc . Jeśli się mylę, to proszę poprawcie mnie. I przy okazji. Jest przepis na przejście ze starego typu złącz na nowe, a i Komorowscy też w tym mogą pomóc.