Witam.
Podsyłam fotki z operacji wymiany led(a właściwie całej PCB) w lampie LEWY-TYŁ.
NA SAMYM POCZĄTKU OPERACJI!!!
Wyjmijcie z kierunkowskazu żarówkę przed zabawą z lampą jest piekielnie droga koszt to 240zł.
https://ford-esklep.pl/zarowka-kieru...02594--1502594
PWY19W to jakieś cudo wyprodukowane dla forda chyba!
Lampę rozciąłem miniszlifierką z tarczą z fotki img20.
Tniemy prostopadle do powierzchni klosza, nie równolegle gdyż potem nie zgrzejemy elementów tak aby nie było widać zgrzewu.
Fotki są w kolejności demontażu "flaków" z lampy.
Klosz należy odciąć około 3mm od brzegu lampy tak aby rant był wielkości tego ze zdjęcia img2.
Jeśli natniemy węższy pasek wetniemy się w miejsce zgrzewu, jeśli za szeroko, nie zdejmiemy klosza gdyż przeszkodzi nam w tym metalizowany odbłyśnik ze zdjęcia img14 który schodzi jako ostatni element w rozbiórce.
Nacięcie na głębokość około 2mm, latarka od strony klosza i powinno w nacięciu być widać szkło klosza, w tedy tniemy dobrze.
Zgrzanie po wymianie płytki wykonałem lutownicą grzałkową "do lutowania SMD" z końcówką płaską o szer. około 5mm. widok zgrzewu img17.
Końcowy efekt to fotka img18 i 19. Wygląda jak fabryczna.
Trzeba uważać przy demontażu elementów lampy już po odcięciu klosza:
1. W pierwszej kolejności odkręcić wszystkie śrubki torx na tyle lampy
2. odpiąć element ozdobny "czarny pasek"części lampy STOP fotka img6 z tym elementem i img7 bez(dla porównania w czym rzecz)
3. odkręcić i wyjąć element przezroczysty w sekcji STOP fotka img7 z tym el. i img8 bez
4. wyjąć czarny ozdobnik diod led - jest on tylko na zaczepach- po prostu wyciągnąć, odkręcić 2x torx pod nim img14
5. następnie wyjąć część odbłyśnika z fotki img10 (już bez tego elementu) jest na jednym zaczepie
6. odkręcić jeden torx który jest pod nim i trzyma małą PCB i rozbłyśnik, wyjąć rozbłyśnik w kierunku tyłu lampy img12
7. wyjąć odbłyśnik fotka img14 nie jest przykręcony.
I to tyle, mamy dostęp do wszystkiego t/j do dwóch płyt PCB z diodami.
W moim przypadku miałem PCB z potrzaskanej lampy którą kupiłem na pewnym portalu aukcyjnym za grosze.
W uszkodzonej PCB problem był z dwoma diodami które są uszkodzone, przez co nie świeciły dwa segmenty z chyba czterech, temat wymiany do ogarnięcia za kilka groszy.
Diody podobne jak 3528 nie jestem pewien, Nie sprawdziłem ani napięcia pracy ani prądu więc nie znam mocy diod.
Aby zaświecić poszczególne el. lampy: fotka img17 (tył lampy) piny; dolny lewy- masa, dolny prawy- pozycyjne, górny lewy- STOP, górny prawy- kierunek.
Czas operacji demontaż - montaż to około 2,5 - 3h max.
Najwięcej czasu trzeba poświęcić na dokładne zgrzanie klosza z korpusem, musi być szczelne.
Mam nadzieją, że moje wypociny komuś się przydadzą
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powodzenia.