View Single Post
Stary 07-11-2022, 21:49   #69
Emaros
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Focus mk3 ECONETIC, ale 115km - o co chodzi

Witam wszystkich
Na wstępie podkresle, że korzystam z telefonu więc proszę o wyrozumiałość.
Od jakiegoś czasu posiadam Forda Focusa z 11.06.2012r. na tylniej klapie mam oznaczenie ECONETIC. Z tego co mi wiadomo jest to silnik o mocy 105km, wypuszczony jakoś w połowie 2012, więc w sumie mi to pasowało. Schody zaczęły się w momencie szukania filtra paliwa, a może bardziej sposobu jego wymiany by nie zapowietrzyc układu. Czytając temat na tym forum odnośnie w/w wymiany natknąłem się na wzmiankę o wersji ECONETIC, ale z mocą 115km/85kw bodajże. Z ciekawości chwyciłem dowód, a tu zonk.. moje auto też ma 115km. Zacząłem wertować forum szukając o co tu chodzi i nie znalazłem tematu, gdzie wszystko byłoby opisane w jednym miejscu. Problem jest ponoć choćby przy rozrządzie, i tak jak w moim przypadku przy filtrze paliwa

1.FORD 1882099

2.FORD 1780195

Prawdę mówiąc nie wiem jaka jest różnica i który filtr jest do której wersji ale mi podpowiedziało że ten 2. , Natomiast wertując forum widziałem, że ktoś z takim przypadkiem jak mój miał filtr 1.

Czy może ktoś na forum ma jakąś większą wiedzę i podzieli się informacją jakie jeszcze części mogą się różnić?
Emaros jest offline   Odpowiedź z Cytatem