View Single Post
Stary 12-11-2022, 18:10   #613
khml
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Ile lat wytrzymuje Wam akumulator ?

Cytat:
Napisał Dantheo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej,

Jestem ciekawy ile lat wytrzymuje Wam akumulator ?
Mój padł po 4 latach, latem, w trasie.
Jeżdżę dość mało - maksymalnie 10kkm rocznie.
Trzy moje przykłady:
Renault Megane II z 2007 roku 1.4 16V - pierwszy właściciel - samochód sprzedany w 2019 roku (12 lat - ok 97.000km i .... akumulator od nowości oryginalnyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) Kupujący nie mógł uwierzyć, że nigdy nie był wymieniany. Samochód garażowany przez 5 lat - pozostałe 7 pod chmurką.

Kia Cerato z 2005 roku 1.5 CRDI - w listopadzie 2012 roku wymieniony oryginalny akumulator, który miał jakiś wyciek. Założony Bosch S4 026 (70Ah/630A typowy do koreańskich z wystającymi czopami) i do października tego roku (10 lat i ok. 70.000km) sprawował się bez problemów. Samochód w tym czasie był garażowany. Wymieniłem teraz przed zimą z uwagi na jego wiek - uznałem, że 10 lat jego pracy wystarczy. W sklepie z akumulatorami nie mieli ani takiego samego Boscha ani Varty -kupiłem TAB Polar dedykowany do koreańskich z tymi czopami wystającymi 75Ah/750A.

Hyundai i30 z 2009 roku 1.6 CRDI - wrzesień 2016 roku wymieniony oryginalny akumulator na sprawdzony już Bosch S4 026 (70Ah/630A typowy do koreańskich z wystającymi czopami). Aktualnie minęło 6 lat i blisko 80.000km i nadal jest w dobrej kondycji.

Jeśli zadbasz o akumulator to zapewniam, że posłuży znacznie dłużej niż 4 lata. Chyba, że trafi się jakiś wadliwy lub gdy instalacja w samochodzie nie działa prawidłowo. Osobiście "opiekuję się" wszystkimi akumulatorami w posiadanych samochodach tak jak opisałem w tym temacie ładowania akumulatora:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...34&postcount=7

Jeśli masz miejsce i możliwość podłączenia 2x w roku do dobrej ładowarki to akumulator powinien wytrzymać 8-10 lat.
khml jest offline   Odpowiedź z Cytatem