View Single Post
Stary 27-11-2022, 09:04   #18
ptum
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: fusion
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007
Domyślnie Opadająca wskazówka prędkościomierza

Witam,
Jak to bywa w naszych Fuzjach miałem kiedyś popękana szybkę od licznika, próbowałem kombinować i dorabiać jakiś zamiennik i skończyło się na tym że zegary zostały bez szybki. Przez dłuższy czas nie stanowiło to dla mnie problemu, aż do dnia w którym córka sprzątając mi samochód przejechała szmatką po wskazówce prędkościomierza zsuwając ją w dół.
Wskazówkę ustawiłem ręcznie na swoje miejsce i wszystko niby działa bo prędkość pokazuje prawidłowo (sprawdzane gpsem), ale na dłuższym postoju wskazówka czasem opada w dół zdecydowanie po za zakres w jakim powinna pracować, i przy kolejnej jeździe zaniża mi prędkość o tyle o ile opadła - chyba że znowu ustawię ją ręcznie w prawidłowej pozycji.
Podpowie mi ktoś czy jest to w jakiś sposób do ogarnięcia, czy pozostaje wymiana licznika, wymiana wskazówki, czy może najprościej byłoby dorobić jakiś ogranicznik tak jak to było często w starszych samochodach? (nad tym pomyślałem pierwotnie, ale szukałem i nie specjalnie udało mi się znaleźć cokolwiek co by sprawdziło się w roli takiego ogranicznika i wyglądało estetycznie... dlatego rozważam też inne rozwiązania)
ptum jest offline   Odpowiedź z Cytatem