Pęknięta linka czy padnięty sterownik? Błąd U2101-00-2F
Cześć,
jestem posiadaczem Focusa Mk3 z USA. 2.0 benzyna 162km z automatem Powershift 6DCT250.
Wczoraj miałem sytuację, że cofałem na podjazd i w momencie gdy chciałem przerzucić na "D" lewarek poszedł bez żadnego oporu, ale bieg został na "R". Próbując być sprytnym wrzuciłem na "P", ale oprócz tego, że lewarek się zablokował w tej pozycji, bieg w dalszym ciągu został na "R".
Oczywiście nie da się odpalić bo skrzynia zablokowana na "R". Światła stopu są, jest charakterystyczne kliknięcie przy naciskaniu przycisku na lewarku, ale nie da się go przesunąć.
Mechanik powiedział, że pękła linka od wybieraka, ale jest problem ze znalezieniem nowej. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie jej szukać lub chociaż podpowiedzieć nr części? (sam poszukam na własną rękę).
VIN 1FAHP3K20CL239782
2.0 benzyna, 162km powershift 6DCT250
Dziękuję za pomoc!
Edit:
Natomiast dzisiaj dzwonił do mnie i powiedział, że to jednak nie linka i najprawdopodobniej problem ze sterownikiem skrzyni.
Zapytałem go o kod błędy i podał U2101-00-2F - konfiguracja modułu sterującego niekompatybilna.
Szukałem na forum tego błędu, ale pojawia się w ogromnej ilości przypadków i jest to dla mnie czarna magia jak ludzie piszą o konfiguracjach itd.
Zastanawiam się czy ten błąd może kompletnie unieruchomiać samochód? Bo ludzie w swoim postach piszą, że jeżdzą z tym błędem itd. I czy przez taki błąd wybierak będzie przesuwał się luźno bez żadnego oporu, tak jak to było w moim przypadku.
Ostatnio edytowane przez Szarki ; 30-11-2022 o 17:12
|