Temat: [S-MAX 2006-2015] Zbyt wysoka temperatura Spalin P244D
View Single Post
Stary 03-12-2022, 14:41   #12
Peron
ford::amateur

Imię: Zbyszek
Model: Sportage
Silnik: Diesel
Rocznik: 2013
Domyślnie Problem P244D 2.0 163km 2013r

Witajcie. Mam problem z S-maxem.
Użytkuję samochód na trasach głównie dookoła komina, niskie prędkości, od czasu do czasu trasy. Po zakupie 3 lata temu i przebiegu 80 tysięcy km wyskoczył komunikat AWARIA SILNIKA , zapalił się CHECK ENGINE i samochód zgasł. Nie dał się odpalić. Wezwałem lawetę. Po dojeździe do serwisu samochód odpalił, ale mechanik stwierdził problem z DPF i wypalił go statycznie. Przez około 20 tysięcy nie było problemów. Następnie podczas szybkiej jazdy trasą i zwolnieniu przed zjazdem z autostrady ponownie ten sam komunikat, samochód szarpał, ale zmieniłem bieg na niski, żeby go utrzymać na jak najwyższych obrotach. Po kilku minutach takiej jazdy przeszło mu i po jakimś czasie CHECK ZGASŁ. Przy przebiegu około 150 tkm ponownie się to wydarzyło i dzieje się cyklicznie co około 400 km - powtarza się błąd P244D. Dzisiaj komunikat wywaliło na niskich obrotach przy dojeździe do świateł, samochó zgasł i nie dał się odpalić, dopóki nie wystygł, czyli po około godzinie przy temp zewnętrznej około 0 stopni C.
Odnoszę wrażenie, że ostatnio rzadko wypala się DPF, chyba błąd wyskakuje przy próbie wypalenia. Co dalej? Oddać DPF do czyszczenia? Uszkodzony któryś z czujników?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Peron jest offline   Odpowiedź z Cytatem