Temat: [S-MAX 2006-2015] Regulator napięcia szwankuje
View Single Post
Stary 12-12-2022, 23:04   #29
marcin986
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Regulator napięcia szwankuje

Witam wszystkich.
Z uwagi by nie zaśmiecać forum kolejnymi postami, podepnę się pod ten wątek.
Mam problem z Focus-em MK2 FL, otóż od niedawna pojawia mi się kontrolka ładowania akumulatora. Zmierzyłem napięcie na akumulatorze na wyłączonym silniku (12.4-12.7V), na odpalonym bez obciążenia (13.9-14.1V) i na obciążeniu, wszystkie światła, radio, nawiew na maksa (14.2-14.4V) z tym że były wahania. W samochodzie mam ładowarkę która posiada wyświetlacz i pokazuje stan napięcia i w sumie podczas normalnej pracy pokazywał taki stan jak na multimetrze. Więc ufam że pokazuje prawidłowe parametry. Kontrolka nie zawsze mi się zapala, co prawda ostatnimi czasy mało jeżdżę więc samochód więcej stoi w garażu niż przebywa w trasie.
Dziś podczas jazdy znów mi się zapaliła, szybko zerknąłem na ładowarkę i wartość była 11.2V mimo że silnik pracował, zatrzymałem się i skoczyło do 11.4V. Zgasiłem silnik odczekałem chwilę, odpaliłem ponownie i nadal pokazywał 11.2-11.4V, przejechałem tak z kilometr i powoli zacząłem się rozpędzać, nagle wartość skoczyła na 14.3V i tak już przez 20km pokazywało, ale kontrolka akumulatorka nie zgasła, dopiero po zgaszeniu silnia i ponownym odpaleniu zgasła.
Może ktoś z was miał podobny problem i podpowie mi gdzie szukać usterki. Wiem że mogę jechać do mechanika i pewnie skasuje mnie z 1000zł, ale może to jakaś pierdoła i mogę sam w warunkach własnych umiejętności naprawić tę usterkę.
Pozdrawiam
marcin986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem