View Single Post
Stary 16-12-2022, 08:21   #216
SAR37

Domyślnie Odp: Opony wielosezonowe - hit czy kit

W Krakowie, sumarycznie, spadło ponad 40 cm śniegu w ciągu kilku dni - drogi są już czarne lub z błotem pośniegowym, ale lokalne dróżki czy osiedlowe, toną w śniegu.
Co prawda, jeżdżę pickupem, ale lekka paka i tylny napęd nie ułatwia zadania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jesienią zmieniłem opony na wielosezonowe Falken Wildpeak AT3WA - bez problemu poradziły sobie ze śniegiem i błotem. Używałem głównie 2WD (tylko tył) i sporadycznie 4WD, ale raczej podczas zabawy lub wyciągania sąsiadów ze śnieżnych kolein. Co ciekawe, częściej pomagałem samochodom na klasycznych, ale kilkuletnich, zimówkach niż na całorocznych (jeden przypadek, ale to nie był kierowca tylko „posiadacz prawa jazdy”).
Moim skromnym zdaniem, wszystko zależy od umiejętności - nawet najlepsza zimówka, w rękach (a raczej pod nogami) słabego kierowcy, nie chroni przed problemami (bo aż mnie coś boli, gdy widzę jak taki „kierowca” próbuje wyjechać z zasypanego miejsca na całkowicie skręconych kołach). Ja zdecydowałem się na całoroczne opony z racji braku miejsca i niechęci do zmiany opon (kolejki, problemy z prawidłowym serwisem, itp) - i nie żałuję, bo te Falkeny są świetne i na autostradzie, i teraz na śniegu (czego nie mogłem powiedzieć o fabrycznych Goodyear’ach z indeksem M+S).

Ostatnio edytowane przez SAR37 ; 16-12-2022 o 08:25
  Odpowiedź z Cytatem