Temat: [Mondeo 2007-2014] Nie odpala, nie kręci rozrusznik.
View Single Post
Stary 16-12-2022, 10:25   #85
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Akumulator - 12.1 V

Cytat:
Napisał Balian8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
poprzedni właściciel to wrzucił do auta za duży akumulator,
Nie ma czegoś takiego jak za duży akumulator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja odpalałem przy 11.7V, akumulator miał znikomą pojemność i rozładowywał się od stania (od tego napięcia do 14.5V weszło nieco ponad 3Ah przy znamionowej pojemności 64Ah).
Dlatego uznałem że to był jego ostatni dzień pracy, dojechałem na nim do punktu sprzedaży akumulatorów i poprosiłem chłopaków o przetestowanie ile jeszcze amperów wyciąga (bo to ten parametr ma istotne znaczenie w kontekście tego czy rozrusznik zakręci) i wyszło 300A (znamionowo 600A) czyli rewelacja jak na taki szrot (patrząc na pojemność).

Akumulatory samochodowe można spokojnie ładować prądem 0.1C czyli jak masz np. 74Ah no to 7A bez problemu możesz puszczać i licz ok. 10h ładowania chociaż to bardzo duże uproszczenie bo o ładowaniu akumulatorów pewnie niejeden doktorat powstał. Czym ładujesz? Masz prostownik, ładowarkę automatyczną, jeszcze coś innego? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podładuj i zobacz czy będzie ok, może coś z rozrusznikiem się zablokowało?

Ostatnio edytowane przez hindus ; 16-12-2022 o 10:27
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem