Temat: [Transit 2014-2019] Drgania Całego Samochodu
View Single Post
Stary 18-12-2022, 19:53   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Drgania Całego Samochodu

Cytat:
Napisał Driv33r Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
trzeba bedzie rwać chyba tą skrzynie bo już niemam pomysłu co to może być no od czegoś musi sie to dziać
Skrzynia tu nie ma nic do rzeczy.
Moment na wale silnika i na sprzęgle w określonym zakresie obrotów przy takiej samej dawce wtrysku jest identyczny na wszystkich biegach. Ale nie na kołach i półosiach. Największy moment jest na pierwszym biegu, ale to jest króciutki bieg i drgania (wibracje) nie zdążą się wygenerować jako odczuwalne. Dwójka jest o wiele dłuższa, moment jeszcze na tyle duży, że wibracje wyraźnie są generowane i odczuwalne. Na coraz wyższych biegach moment jest coraz słabszy, więc i odczucia słabsze.

Powiem ci tylko, że u siebie w 2,0 tdci zmieniałem - ze względu na wibracje - piastę i półoś. I kiedy sprawdzałem czy półoś bije (w opisany wyżej sposób), to wyraźnie widoczny był promieniowy ruch półosi przy piaście. Nie wchodząc w dalsze szczegóły - zmieniłem piastę (na tanią używkę), a półoś dałem nową. Pomogło.