View Single Post
Stary 19-12-2022, 09:55   #38
gtfan
ford::beginner

Model: Kuga I
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: termostat - jaka powinna być temperatura?

To, że na komputerze temperatura pływa i nie dochodzi do 90*, to moim zdaniem normalne. Wynika to z tego, że czujnik temperatury nie jest umieszczony w głowicy, jak w normalnych autach, tylko znajduje się w obudowie termostatu i pokazuje temperaturę płynu przepływającego przez niego. Temperatura wzrasta, termostat się otwiera, puszcza obieg na chłodnicę, temperatura spada, termostat się przymyka i tak w kółko. To właśnie widać obserwując temperaturę na komputerze. U mnie te wahania są w zakresie 80-86*, tak jak pisałem, termostat Gates.
Z moich obserwacji, wskazówka stoi pionowo od 80* pokazywanych przez komputer, poniżej zaczyna opadać, więc tu jest ewentualne pole do poprawy, zależne od konkretnego termostatu. Ewentualnie można przekodować licznik, to 90* będzie pokazywać już od 60* rzeczywistej temperatury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (w Forscanie widziałem opcję w stylu 'rzeczywiste wskazanie temperatury').

Ostatnio edytowane przez gtfan ; 19-12-2022 o 21:11
gtfan jest offline   Odpowiedź z Cytatem