View Single Post
Stary 19-12-2022, 16:39   #11
strejla_u
ford::average

Imię: Szymon
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDci 140KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Prawie Car Audio - wyciszenie pompy ciepła :)

Kupiłem sobie nawet sonometr na tę okoliczność. Przy urządzeniu odnotowany wynik to 68 dB - czyli tyle ile zadeklarowane maksimum w karcie katalogowej pompy. Na granicy działki 60dB. Czyli za dużo o 10 w dzień i o 20 w nocy.
Pompa stoi przy ścianie domu co wzmaga hałas poprzez odbicie. Oczywiście nie mierzyłem zgodnie ze sztuką, czyli na wysokości 4m, mierzyłem przy lekkim mrozie, a wg instrukcji temperatura operacyjna sonometru to 0-40 i jakaśtam wilgotność, której napewno też nie dopilnowałem. Jednak wszystko to pokazuje, że napewno jest za głośno.

Jeśli chodzi o pomysł klejenia czegoś na dom, co pomogłoby mi - ja urządzenia u siebie w domu w ogóle nie słyszę, więc tu problemu nie ma. Myślałem, żeby kleić piankę piramidkową, ale raczej w celu zminimalizowania odbicia dźwięku od ściany, aby zmniejszyć hałas na granicy działki. No ale jak zmierzyłem i mi wyszło te 60 dB, to nie wiem co bym musiał zrobić, żeby w nocy wyrobić się w 40 dB. Obecnie każde rozwiązanie wydaje mi się półśrodkiem, który i tak się nie sprawdzi.

Dlatego też na ten moment zgłosiłem reklamację do sprzedawcy i przestałem używać pompy.

PS. Jeśli z tymi panelami autostradowymi to był żart, to w takim razie odwołuję dostawę. Nie potrzebnie walczyłem o dostawę przed świętami...
strejla_u jest offline   Odpowiedź z Cytatem