Temat: [Mondeo 2014- ] Spalanie vs maks. zasięg
View Single Post
Stary 19-12-2022, 17:43   #109
peju
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo Mk5 Titanium sedan
Silnik: 2.0 TDCi 180KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: 2016 rok kombi zbiornik paliwa

Cytat:
Napisał Storonura Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1 kreska - 15 litrów
U mnie pierwsza kreska to mniej litrów. Jak na każdej "kresce" przejadę 200-250km tak na tej ostatniej (od pełnego baku do 3/4 wskazania baku) to 100-150km zasięgu. Czyli mając pełny bak najszybciej mi schodzi od pełnego do 3/4 wskazania. potem jest normalnie. Wygląda na to, że połowę baku nie mam przy wskazaniu 1/2 paliwa tylko między 1 a drugą kreską licząc od zera czyli gdzieś tak w 3/8 jak miałbym się już rozdrabniać.
Nigdy nie widziałem tak nieprecyzyjnego wskazania paliwa co w fordzie. wskaźnik swoje, spalanie swoje a zasięg swoje. Kompletnie się to jeszcze nie pokrywa. Jadę do domu 450km autostradą. Jak pocisnę 150km/h, mam wyższe spalanie i dojeżdżam z połową w baku czyli na moim wskazaniu 3/8. I wówczas mi pokazuje, że zostało mi 350km zasięgu z ok 800km jak było do pełna. Ale... gdy przejadę tą samą trasę oszczędniej bo z prędkością 120km/h to też dojeżdżam do domu (tą samą trasą) kończąc na 3/8 baku ale wtedy mi pokazuje 450km zasięgu. Niby się zgadza ale mimo, że oszczędziłem paliwa to wg wskazówki nie zostało go więcej w baku tylko tyle samo co przy wyższej prędkości choć powinna zostać tu ok połowa czyli 1/2 wskazania.
peju jest offline   Odpowiedź z Cytatem