Brak grzania świec? Nierówna praca na zimnym
Cześć wszystkim.
Mam dość dziwny problem.
Pacjent: Mondeo MK4 2008r, 2.0 Tdci durashift.
Otóż, gdy odpalam rano auto czy choćby po 2-3 godzinach od ostatniej jazdy silnik nierówno pracuje. Została wymieniona świeca żarowa bo jedna była padnięta. Brak rezultatów po wymianie, silnik dalej pracuje nierówno a do tego migotają światła wewnątrz auta jak i na zewnątrz (postojowe, w lusterkach, tylne). Najlepsze jest to, że jak odepnę kabel od świec to nie ma żadnej różnicy w odpaleniu, dalej tak samo. Auto mam od trzech miesięcy i nigdy nie widziałem kontrolki grzania świec nawet przy temp -8st na zewnątrz, po odpięciu kostki świec żarowych czy od przepływomierza convers nie pokazuje żadnego checka ani nic z tych rzeczy. Sprawdziłem też błędy i mam ich uwaga...131. Nie da się skasować. Przy próbie skasowania słychać jakieś puknięcie w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, zapala się lampka abs i silnika i już nie gaśnie aż wyłącze zapłon. Do tego doszło też podszarpywanie przy delikatnym muskaniu gazu na biegu 3,4,5 oraz 6 w zakresie obrotów ok 1700-2100. Borykał się ktoś już z takimi problemami?
Po świętach będzie wymieniony olej w skrzyni biegów metodą statyczną (RAVENOL ATF T-WS LIFETIME), wymieniony będzie filtr paliwa (KNECHT KX393D) oraz czyszczenie wtrysków TEC 2000.
Korekty wtrysków:
1. 1,191
2. 0.877
3. 0,920
4. 1.008
Ostatnio edytowane przez lutekwwl ; 21-12-2022 o 17:23
|