View Single Post
Stary 23-12-2022, 11:49   #107
lukast
ford::advanced

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

Cytat:
Napisał Danillo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odebrałem swoją hybrydę. Wrażenia wizualne bardzo dobre, połączenie lucy red i jasnej skóry w Vignale jest miłe dla oka.

Auto jest wyraźnie cichsze od diesla ale szczerze spodziewałem się, że praca silnika/wydechu będzie lepiej wyciszona. Załączaniu się spalinowca towarzyszy lekko basowy pomruk, którego nie pamietam z Kugi FHEV. Może drobnostka ale jednak.

Spalanie: niestety baaaardzo dalekie od tych z materiałów reklamowych. W miescie ok. 7 litrów przy obecnych temperaturach ok 3 stopnie na plusie. Jeżdzone bardzo delikatnie.
Trasa z tempomatem ustawionym na 133 km/h w 5 osób, pełny bagażnik i box dachowy = 9 litrow zuzycia Pb. Spadło do 8,3l gdy zjechałem z ekspresówki i kulałem się po krajowych drogach.

Niestety nie mam porownania osiagów do bi-turbo bo sie wziął i zepsuł i ostatni miesiąc jeździłem Kia Sportage. W porównaniu do Kia Ford prowadzi się absolutnie genialnie!!!

Oczywiście czuć, że silnik nie ma lekko w zapakowanym i pełnym aucie ale do 130 km/h rozpędza się bardzo przyzwoicie. Wyprzedzanie z pedalem w podłodze daje naprawdę świetne rezultaty i można się tym autem poruszać dynamicznie. Ale wtedy spalanie obawiam sie, że przebije 10l bez problemu.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany. Autem jeździ się spokojniej i ciszej niż bi-turbo a spadek dynamiki jazdy jest w zasadzie na plus, jeżdżę spokojniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki masz przebieg i miesiąc produkcji ? U mnie przebieg dopiero 1300 ale właśnie to spalanie - ni w ząb nie mogę zejść do wartości 6.5l jak tu niektórzy piszą - jeżdząc b delikatnie po mieście spalił mi z kompa 7.4 a z dystrybutora 7.9. Może to kwestia że silnik jeszcze nie dotarty albo coś zmienili w silniku / sofcie (u mnie auto wyprodukowane koniec czerwca).
Mam tez czasami wrażenie że raz auto przyspiesza gorzej a raz lepiej ruszając ze świateł - tak jakby czasem elektryk pomagał mniej ? Wtedy wyraźnie bardziej ociężały się wydaje. A bywa i tak że rusza b żwawo - ale może to jakieś urojenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem