Witam. Posiadam C-Maxa 2008 2.0 TDCI 136 KM z wyciętym DPF.
Auto przy utrzymywaniu 2tyś obrotów zaczyna szarpać, po wdepnięciu gazu normalnie wkręca się na obroty jednak traci na mocy. Po wywaleniu błędów forscanem auto wg programu ma normalnego buta, lekko ponad 300NM, po szarpaniu i załapaniu błędu ma 200NM, czyli turbo nie łapie pełnej mocy i czuć, że zamula.
Co było robione:
Dobry rok temu, regeneracja turbo (Było wszystko ok)
-Sierpień (Tutaj auto wpadało w tryb awaryjny i wywalało w delphi błąd wtrysku, jednak nie było to mocno uciążliwe i działo się tak raz na ruski rok)
Wymiana filtrów paliwa i powietrza oraz wymiana oleju.
-Październik (tutaj już auto przestało mieć w ogóle moc i chęć do jazdy, winna była przepływka oraz okazało się, że w przepustnicy lata klapka więc wymieniłem jedno i drugie na nowe. w drodze przy 2 tyś obrotów przyszarpało go, ale po przegonieniu w drodze z Czech na Bawarię, problem ustał... Jednak auto miało problem z jechaniem bez gazu na 1 oraz drugim biegu.
Jednak ostatnio jak wracałem z Niemczech do Polszy i zatrzymaniu w Czechach, dorwałem kostkę Viakena, zainstalowałem forscana i wywaliło błąd
===PCM DTC P062B-A1===
Kod: P062B - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego wtryskiwaczami
Dodatkowe symptomy usterki:
- Sygnał powyżej maksymalnej wartości progowej
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Szczegóły kodów usterek
Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego wtryskiwaczami
Przyczyną tego kodu DTC może być:
Sprawdzić PCM pod względem ostatniej kalibracji.
Niesprawny albo uszkodzony PCM.
===END PCM DTC P062B-A1===
===PCM DTC P2263-E1===
Kod: P2263 - Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
Szczegóły kodów usterek
Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej
Niedrożne przewody podciśnieniowe.
Obwód wiązki przewodów zwarty do akumulatora lub zwarty do masy
Możliwe przyczyny:
Sprawdz, czy nie ma nieszczelnosci w ukladzie podcisnienia.
Sprawdź ułożenie przewodu podciśnieniowego; jeżeli nie masz pewności, zajrzyj do odpowiedniej dokumentacji obsługowej.
Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd.
===END PCM DTC P2263-E1===
===OBDII DTC P2263-P===
Kod: P2263 - Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej
Status:
- Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
Szczegóły kodów usterek
Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej
Możliwe przyczyny:
Sprawdź ułożenie przewodu podciśnieniowego; jeżeli nie masz pewności, zajrzyj do odpowiedniej dokumentacji obsługowej.
Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd.
===END OBDII DTC P2263-P===
Usunąłem go, wywaliło checka, Przyjechałem na Lubelskie wymieniłem Pierburga, checka nie ma, auto ma lepszą kulturę pracy i już spokojnie samo jedzie bez gazu na każdym biegu. I teraz daje takie błędy...
===PCM DTC P0299-A1===
Kod: P0299 - Zbyt niskie ciśnienie doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej
Status:
Szczegóły kodów usterek
Możliwe przyczyny:
===END PCM DTC P0299-A1===
===PCM DTC P2263-B1===
Status:
- Test nie został ukończony
Szczegóły kodów usterek
Możliwe przyczyny:
===END PCM DTC P2263-B1===
Dzisiaj sprawdzałem przewody od podciśnienia i dosztukowałem jeden do przepustnicy, bo słabo łapał i puszczał powietrze. Przewód podciśnienia turbo też nie wygląda jak by miał nieszczelność, chociaż jest strasznie miękki.
Sprawdzałem na metodę usta usta, bo nie mam sprzętu, ani strzykawki, lepiej mogę to sprawdzić dopiero po świętach.
Także dzieje się to tylko w okolicach 2 tyś obrotów i trzymaniu ich. teraz lekko go szarpnie i wywala błąd. EGR sprawdzany ma lekko czarno ale sucho i nie ma żadnej mazi.
Tutaj zrobiłem wykresy dla Forscana przez diagnostykę, Oborty silnika, ile bar, udział cylindrów itp.
https://mega.nz/file/ByJwCBSK#RIe46g...C5tMmf1AHtchSA
Pozdrawiam
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
EDIT: Czy mocne dymienie z powodu przepływomierza mogło zawalić turbo syfem i przez to nie działa zmienna geometria, która wywala błąd podciśnienia?