View Single Post
Stary 24-12-2022, 09:14   #29
Waterspoon
Zablokowany

Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Awaria silnika natychmiast serwis.

Napiszę jak miałem w jednym aucie. Jakieś kilkanaście lat wstecz, miałem Peugeota z tym samym sinikiem co autor tematu. Pewnej wiosny auto zwariowało, wchodziło "spontanicznie" bez żadnych powodów w stan awarii, pokazywało błędy ABS, ESP, poduszek, chyba świec i już nie pamiętam co jeszcze. Pojechałem do guru elektroniki pod Poznaniem, diagnoza - ECU silnika. Wyjął ECU rozkręcił, a tam wilgoć. Z powodu tej wilgoci popaliły się chyba dwa styki i sterownik zwariował. Gdybym nie pojechał do prawdziwego fachowca, pewnie by mi mechanicy od wszystkiego wymieniali pół auta i tak by nie pomogło. Guru oczywiście był prawdziwym guru, który jak przystało na guru miał setki używanych sterowników za 1/5 ceny nowego, miał też odpowiedni i na miejscu, wgrał soft i po południu wyjechałem uzdrowionym cudownie autem. Taki z tego morał, że nie każdy mechanik lub elektryk musi się znać na wszystkim. Popytać, poszukać fachowca, odstawić auto i je uratować. Jedź kolego do fachowca, bo zwykłego mecha u którego byłeś, to ten problem przerasta.

Ostatnio edytowane przez Waterspoon ; 24-12-2022 o 09:16
Waterspoon jest offline   Odpowiedź z Cytatem