Temat: [Transit i Tourneo Custom 2012-2023] Awaria silnika P0299 - turbosprężarka?
View Single Post
Stary 24-12-2022, 14:15   #1
helol
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2.0 Ecoblue
Rocznik: 2016
Domyślnie Awaria silnika P0299 - turbosprężarka?

Cześć,

Mam Ford Tourneo Custom 2017 2.0 ecoblue. Od ok. 3 tygodniu zacząłem słyszeć lekki świat/szum przy mocniejszym dodaniu gazu. Żadne ostrzeżenia się nie pojawiały, ale Forscanem Lite odczytałem błąd P02ED - Intake Air Flow 'A' Control System - Low Air Flow Detected.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z różnych powodów nie zająłem się tym niestety.

Wczoraj dość solidnie zapakowanym samochodem z 7 osobami na pokładzie wyjechaliśmy na A4 i po ok 30 kilometrach samochód za zaczął tracic moc i powoli zwalniać, aż do zatrzymania, kiedy to silnik sam się wyłączył. Nie dało się go ponownie odpalić. Na wyświetlaczu brak informacji, ale Forscan Lite pokazał następujące błędy:

P0299 Turbocharger/Supercharger 'A' Underboost Condition

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

(poza tym akumulator i żarówka, teraz nieistotne).

Turbosprężarka do wymiany, regeneracji, czy może coś innego? Macie jakieś porady jak zrobić tutaj prawidłową diagnozę?
helol jest offline   Odpowiedź z Cytatem