View Single Post
Stary 29-12-2022, 11:38   #8808
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał hans01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz na myśli konkretne jakieś marki?
Wszystko oprócz Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To stary model , praktycznie na rynku od 2014 roku. Wszystko znane, rozpykane. Silniki zwyczajne jak budowa cepa / diesel / , rozrządy proste i łatwe w wymianie. Nawet automaty nie są takim problemem jak PS z pierwszej generacji. Przykładowy serwis olejowy :
- jako taki olej 200 zł 5 L + 50 zł 1L = 250 zł / wchodzi 6 L /
-filtr oleju 35 zł
- filtr powietrza 45 zł
- kabinowy z węglem 50 zł

Taki to serwis za 380 zł / ceny pierwsze lepsze można znaleźć troszkę taniej / + koszt wymiany .

Pytanie co wybrać na forum Forda mimo wszystko skieruje odpowiedź w kierunku Forda chcąc nie chcąc. Nie są to auta doskonałe, ale zdecydowanie lepsze niż opinie o nich "znafcóff inetrentowych" którzy nimi nie jeździli, albo mieli tylko okazję. Obserwując forum, grupy na FB widzę jedno . Pierdoły się psują . Cztery lata jeździłem MK5 i zupełnie nic a nic się złego nie działo. Dla odmiany tylko chciałem zmienić na coś innego / Passat, Superb, Insygnia / no i nie zagłębiając się w szczegóły biorąc pod uwagę budżet , wyposażenie, wygląd, koszty serwisowania, zmieniłem na kolejne Mk5. Piszę z pozycji osoby kupującej używane auto, do użytku prywatnego, bez leasingów, wynajmów czy coś tego rodzaju. Może w przypadku gdybym prowadził działalność byłoby inaczej, ale nie prowadzę więc nie wiem.
Po roku użytkowania " nowego" Mk5 , nie zmieniłbym go, bo spełnia moje oczekiwania.

Miałem Mondeo 4, dwa Mondoloty 5 i to chyba koniec przygody
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem