2.0 ecoboost w całkowicie losowych sytuacjach samochód przestał odpalać
Cześć wszystkim !
Pacjent to mój mk4 z benzynowym silnikiem.
Problem jest taki. Po zakupie samochodu i jeżdżenia nim około 1 miesiąca czasu, w całkowicie losowych sytuacjach samochód przestał odpalać. Raz drugi trzeci i załapał. A co ciekawe ze zawsze jak nie odpalił to wywalał błąd układu kierowniczego. Po podpięci kompa, wyszło że niskie ciśnienie w układzie niskiego ciśnienia paliwa. Wiec pierwsze co poszło to czyszczenie baku i nowa pompa paliw. Problem ustał na może 3 dni i znów błąd układu kierowniczego i auto nie odpala…. Podłączyłem komputera wyszło ze niskie ciśnienie paliwa. Ok No to wymieniałem czujnik ciśnienia paliwa, i to samo pomogło na max 3 dni i odnowa ta sama śpiewka. Tym razem wywalił ze za niskie ciśnienie na listwie paliwowej wiec wymieniłem pompę wysokiego ciśnienia i jak już szedłem za zamachem, pomyślałem ze zamknę temat układu paliwa to wymieniłem również komputer/moduł sterujący pompą paliwa w baku i czujnik sterujący ciśnieniem paliwa na niskim układnie. Wtryski sprawdzone są okej.
Problem ustał na 3 miesiące i teraz jak wyjechałem do roboty żona zadzwoniła ze wywaliło jej błąd układu kierowniczego i potem auto już całkowicie przestało odpalać. Jak udawało sie to kiedyś za którym razem tak teraz Ford pojechał do mechanika na lawecie.
Mechanik doszedł to tego ze wtryski są suche jak wiór. Wiec nie dostają paliwa. Po podaniu paliwa bezpośrednio do silnika auto gada od strzała, a jak znów wszystko sie podłączy to nic…. Mechanik zaczął sprawdzać wszystko od baku po silnik i wyszło mi tylko to ze czujniki dostają tylko 1,5V napięcia zamiast 5V
Dziwne jest to ze zawsze temu problemowi towarzyszy błąd układu kierowniczego. Miałem kiedyś podejrzenia ze jest to auto po powodzi, ale było u elektronika i mechanik i oboje wykluczyli to. Sprawdzili każde miejsce które mogło by świadczyć ze mógł sie mój Ford kompac ale ku mojej radości wyszło ze nie.
Czy ktoś sie spotkał z takim przypadkiem ???
Bardzo dziękuje za poświęcony czas na czytanie moich wypocić i może wspólnymi siłami uda sie przywrócić moja złota strzale do życia.
Pozdrawiam wszystkich
|