Cytat:
|
Oczywiscie, że olej silnkowy jest niedogrzany.
|
Prawda! Ale to jest dość rzadki olej i w sumie po złapaniu ciśnienia po dłuższym postoju i kilku minutach dalej jest to bez znaczenia. Olej dużo wolniej stygnie od płynu.
Cytat:
Ja dziś odebrałem starego Bi-turbo z serwisu więc mam bezpośrednie porównanie diesel vs. hybryda.
Wrażenia akustyczne są mocno na niekorzyść diesla, w porównaniu do hybrydy jest nieprzyjemnie głośny. Jeśli nie będzie takiej konieczności do do diesla chętnie już nie wrócę, chyba że jakieś V8 w S-klasie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skrzynia biegów - A8 nie jest wzorem płynnej zmiany biegów więc tutaj hybryda i eCVT też wygrywa. Sytuacja zmienia się na trasie - kick down w hybrydzie to nie jest szczyt marzeń akustycznych i tu klasyczny automat z dieslem wygrywają.
Przyspieszenie - ze startu i przy niskich prędkościach hybryda jest znacznie żwawsza, czuć wspomaganie elektryka. W tym samym czasie diesel dopiero się zaczyna rozkręcać. Co innego gdy wdepnie się pedał w podłogę na trasie. Bi-turbo robi naprawdę niezły przeciąg i deklasuje hybrydę. Diesel z jednym turbo powinien jechać bardzo podobnie do hybrydy.
Spalanie: mam trochę mało danych po przejechaniu hybrydą ledwie 1500 km z czego większośc w trasie. Ale potwierdza się to o czym piszą: na trasie spalanie będzie wyższe w hybrydzie. Autostrada 140 km/h z boxem na dachu i pasażerami to 10,5 litra. Diesel byłby w okolicy 8 litrów. Miasto hybryda ok. 7,5 litra a biturbo ok. 13 litrów.
Werdykt: hybryda jest dla mnie wyraźnie lepsza. Braki w mocy i przyspieszaniu z nawiązką rekompensuje znacząco wyższym komfortem jazdy. Natomiast absolutnie nie jest to wolne auto i z pedałem w podłogę pozwala bardzo sprawnie wyprzedzać. Inna sprawa, że staram się nie używać tej funkcji zbyt często.
Tylko nie mogę zobaczyć tych magicznie niskich spalań i kosmicznie dużych przebiegów na 1 baku prezentowanych w wielu filmach o hybrydzie. Nie wiem po co tak wciskać kit ludziom. I tak się sprzeda bo kto ma kupić S-maxa to go kupi.
|
W końcu ciekawe porównanie 1:1, ze wszystkim się zgadzam, poza spalaniem 10.5. Nigdy do tego nie dobiłem. Z rowerem na dachu i 4 na haku, co prawda po S'ce, 130km/h na tempomacie, średnia 120 i wyszło do 8l. Co prawda to było na letnich, a na zimowych Nokianach mam wrażenie, że pali nieco więcej.