View Single Post
Stary 03-01-2023, 13:28   #125
StStS
ford::average

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

Cytat:
Napisał galloper Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gośc jechał w korkach testowo po Warszawie i dopiero po godzinie osiągnął odpowiednią temperaturę.
Ale takie częste (znacznie częstsze przy wyższej tempaturze zewnętrznej) wyłaczanie silnika spalinowego to typowe dla każdej hybrydy. Prawdziwy problem też typowy dla każdej hybrydy to efekt przenikania nieodparowanej wody z tłoków do oleju, co powoduje, że ten sie rozcieńcza.
Pytanie zatem, co gorsze: wlec się korku i mieć włączony silnik, który i tak pracuje na zbyt zimnym oleju, czy mieć ten silnik włączony rzadziej, ale za to pod większym obciążeniem, choćby z powodu ładowania akumulatora trakcyjnego. Sam nie wiem, ale zapewne częstsza wymiana oleju jest dobrym pomysłem.

Cytat:
Napisał Danillo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja dziś odebrałem starego Bi-turbo z serwisu więc mam bezpośrednie porównanie diesel vs. hybryda.
Fajne porównanie, sam mocno zastanawiałem się nad używką biturbo, ale w sumie z PL nie było, a z DE były droższe niż nowa hybryda. Zwłaszcza, że chciałem Vignale, a nie ST line. Chyba dobrze wybrałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem