Cytat:
|
Spalanie: mam trochę mało danych po przejechaniu hybrydą ledwie 1500 km z czego większośc w trasie. Ale potwierdza się to o czym piszą: na trasie spalanie będzie wyższe w hybrydzie. Autostrada 140 km/h z boxem na dachu i pasażerami to 10,5 litra. Diesel byłby w okolicy 8 litrów. Miasto hybryda ok. 7,5 litra a biturbo ok. 13 litrów.
|
Tydzień temu jechałem w 5 osób trasą nad morze moją Kugą 1.5 EB, bagażnik pełny po sufit. A4 i S3 ze Śląska nad morze, prędkość stale na poziomie 150-160 km/h i Kuga wg komputera wciągła 10,7 l benzyny. Czyli hybrydowy s-max w takich warunkach wypije mniej więcej tyle samo? To chyba i tak nieźle jak na tak duży i ciężki samochód.
Pytanie do osób które mają hybrydą przejechane kilka czy kilkanaście tysięcy km. Jakie średnie spalanie przez ten okres uzyskaliście w hybrydowym s-maxie ?
PS. Taka Ciekawostka, jako że rozmawiałem z kilkoma dilerami Forda, wychodzi na to że będą mieli jeszcze małe dostawy S-Maxa w hybrydzie jeszcze z rocznikiem produkcji 2023. Terminy odbioru okolice marca, czyli to będą pewnie te z końcówki produkcji. Cena za dopasionego Titanium z panoramą, pakietem X etc. w okolicy 198 tys. zł.