Dzisiaj przy okazji wolnego dnia podjąłem próbę dostania się do soczewek. Przed operacją soczewki wyglądały tak :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Światło było widocznie rozpraszane na soczewce. Widać jakby mleczny nalot i brak przejrzystości. Poza tym przy dokładniejszym przyjrzeniu widać miejsce gdzie tego nalotu nie było:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz pozostało wykombinować jak dostać się bezinwazyjnie do soczewki z jednej i drugiej strony gdyż nie wiadomo było po której jest zabrudzona.
Sprawy nie ułatwiał fakt, że otwór na żarnik jest bardzo wąski, a po drodze jest jeszcze przesłona od długich świateł więc od strony żarnika mamy bardzo małe pole manewru.
Ale... Dla chcącego mieć trudnego.
W ruch poszedł chwytak precyzyjny, kawałek mikrofibry i IPA:
Wystarczyło przyłożyć nasączoną ściereczkę, żeby zobaczyć różnicę. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia
Pozostało teraz spróbować dostać się do soczewki od strony zewnętrznej. Z pomocą przyszedł otwór od dodatkowych długich świateł na żarówkę H7. Na szczęście ten otwór jest o wiele większy. Niestety soczewka jest wysunięta dalej niż odbłyśnik od żarówek H7 i trochę początkowo zwątpiłem, że uda mi się do niej dostać. Ale tak łatwo się nie poddaję. Trochę pomanewrowałem, dałem większy kawałek mikrofibry i udało się. Juz pierwsze przejechanie mokrą szmatką po soczewce pokazało, że gra jest warta świeczki:
Myślę, że różnicę widać gołym okiem
Niestety nie udało mi się dokładnie doczyścić brzegu soczewek (tak ok 0,5 cm po obwodzie) ale i tak myślę, że efekt jest więcej niż zadowalający
Przy okazji wyczyściłem trochę klosz od wewnątrz chociaż nie był mocno brudny.
Przy czyszczeniu trzeba się mocno uwijać, żeby IPA nie zasechł i nie zostawił smug więc musiałem żonglować co chwilę na przemian mokrą i suchą szmatką.
Efekt zabiegu- o wiele wyrażniejsza linia odcięcia i mocniejsze światło. Było warto poświęcić te 2 godziny
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niestety nie zrobiłem fotek na ścianie z liniami bo akurat zaczął mocno sypać śnieg więc widoczność słaba.