Witajcie,
Od pewnego czasu szukam Galaxy.
I do wczoraj były to poszukiwania benzyny 2.0 Ecoboost w stylu jak znajdzie się fajny egzemplarz to kupię.
Jako, że w nocy zostałem przyciśnięty do ściany (urodzenie trzeciego dziecka) poszukiwania nabrały tempa
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje otoczenie jeździ benzynami 2.0 (zresztą moje dwa domowe mniejsze auta też): Edge, Mondeo, Fusion, Smax i nie mają z tymi jednostkami żadnych problemów.
W związku z powyższym mam ogromne obawy przed dieslem do którego jestem namawiany - z racji braku benzyny 2.0 jak i drogich napraw tychże silników (podobno brak zamienników, większość trzeba robić w ASO - nie wiem, moi znajomi nic w nich nie robili).
Zwracam się do Was jako fachowców czy z obawami pchać się w ropę czy szukać sobie czegoś innego, np. z grupy VAG (Alhambra, Sharan), Peugeot 5008 w benzynie?
Niewiele znam się na motoryzacji, ale tyle już tu było postów o wtryskach, Powershiftach, przekładkach na manual, że jestem przerażony przed zakupem - przecież z jakiegoś powodu są w sprzedaży praktycznie tylko diesle (na Zachodzie podobno wycofano 2.0 Ecoboost w okolicach roku 2018 ze względu na niespełnianie norm spalin).
Przeglądając oferty stać mnie na rocznik 2017, a to podobno już Powershift 2gen - poprawiony. Nurtuje mnie też DPF (w pracy cała flota to diesle, jest to pierwszy powód do napraw, ale nie są to akurat Fordy), który rzekomo jest 3gen. Z opowiadań wynika, że w 2.0 TDCi wtryski potrafią wytrzymać i 600 000 km. Czy to jest szczera prawda? Czy tak tylko mówią zwolennicy diesla?
Nie robię dużych przebiegów (około 15 tyś rocznie), autem więcej będzie jeździła żona (wożenie dzieci do przedszkola, lekarza). Użytkowane będzie w Polsce północno-wschodniej, gdzie nawet tej łagodnej zimy były siarczyste mrozy rzędu - 20 st., które skutecznie unieruchomiły ropniaki.
Rozwiejcie proszę moje wątpliwości, bo serce mi podpowiada, aby wziąć Forda (ze względu na wyposażenie i gabaryt - rowery, wózki), ale rozum żeby to była benzyna
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jeżeli już miałby być diesel to który Waszym zdaniem? 150? 180? 210 KM?