Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie radio z Android
View Single Post
Stary 09-01-2023, 21:54   #2759
raq_u
ford::amateur

Model: transit
Silnik: 2.5td
Rocznik: 1995
Domyślnie Odp: Radio 2 Din Android

Witam,
po tym jak padł digitizer NX w moim Galaxiaku, zdecydowałem się na wymianę na chińczyka z Androidem 10. Po podłączeniu muszę przyznać, że radio jak za te pieniądze, wliczając podmianę panelu z klimą działa bardzo dobrze i spełnia większość oczekiwań.
Parametry radia z systemu:
CPU version: Octa-UIS8581(8 core CortexTM A55, main Frequency 1,6ghz)
GPU version: PoverVR Fentale GE8322 up to 550MHz
Działają przyciski multimedialne na kierownicy, ekran przyciemnia się, ładnie zbiera FM na oryginalnej antenie (na przejściówkach i separatorze), Bluetooth nie rwie, wykrywa wsteczny, można zalogować się na Googla. Żeby to osiągnąć konieczna była wymiana akumulatora i zmiana w konfiguracji auta radia na "low". Radio zeżarło go do tego stopnia, że nawet ABS nie działał.
Z opisów które są dostępne w internecie, wymienione funkcje działają bezpośrednio przez połączenia na pinach kostki. Choć radio ma dołączony Canbus dekoder, czy jak to zwał, niestety nie daje możliwości sterowania panelem klimatyzacji, dodatkowymi przyciskami na kierownicy, ani Converse+. Oczywiście kontakt ze sprzedawcą skutkuje wnioskami rodzaju "maj frend nagraj i pokaż co nie działa", opis nie wystarcza.
Dołączony dekoder to :Hiworld FD01.11 (MeiHua), Vcan-Ford-D, 130709, 0363020121 _2041519582
Niestety wszystko wskazuje, że nie jest najwyższych lotów. Sprawdziłem kilka możliwych konfiguracji (S-Max, Mondeo do 2013r, Focus, Edge itp.) i nic to nie dało.
Tu pojawia się moje pytanie. Czy ktoś posiada dane zestawienia przydatności takich dekoderów do Forda?
Sprzedawca nie chce mi doradzić na jakiego mógłbym go wymienić, a radio w ustawieniach ma ich multum. Dlatego doszedłem do wniosku, że sprawa nie jest przegrana i da się coś na podmianę znaleźć.
Może Ci u których rzeczone funkcje działają, pochwalą się jaki Canbus dekoder posiadają u siebie. Takie zestawienie mogłoby się okazać bardzo pożyteczne.
raq_u jest offline   Odpowiedź z Cytatem