Temat: [Transit 2014-2019] choinka na desce rozdzielczej
View Single Post
Stary 14-01-2023, 07:47   #1
Peterson
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2019
Domyślnie choinka na desce rozdzielczej

Od pewnego czasu mam problem z moim kamperem na Fordzie Transit MK8 2020 rok automat.
Kiedyś jak wracałem z wycieczki po dość mocnych nocnych opadach zrobiła mi się choinka na desce rozdzielczej. Skrzynia biegów nie reagowała, deska cała raz gasła raz zaskakiwała, ewidentne zaniki zasilania.
Diagnoza w serwisie - zalany BCM. Czytałem gdzieś, że to bolączka tych egzemplarzy. W serwisie oczywiście nic nie słyszeli. Rzekomo został wymieniony BCM choć mam ku temu wątpliwości.
Po wymianie BCM-a samochód stał pod wiatą i nigdzie nie ruszany. Raz musiałem przestawić i okazało się że brak przedniego światła prawego oraz tylnego lewego stopu. Dodatkowo centralny ledowy stop świeci tylko częściowo tak jakby niektóre diody się wypaliły.
Pojechałem na serwis (oczywiście gwarancja się skończyła w grudniu). Panowie posprawdzali co mogli na szybko i stwierdzili, że wina po stronie instalacji. Trzeba więcej czasu na grzebanie no i prawdopodobnie trzeba będzie płacić za usługę. Nie wiem czemu ale uważam, że BCM za pierwszym razem nie został wymieniony i teraz to są konsekwencje jego zalania.
Jak podejść do tematu? Patrzyłem na schemat to przednia lampa zasilana jest bezpośrednio z BCM-a.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 14-12-2023 o 20:58
Peterson jest offline   Odpowiedź z Cytatem