View Single Post
Stary 26-01-2023, 13:11   #1
Krismarzyk
ford::amateur

Model: Ford Edge USA
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2016
Domyślnie Naprawa Ford Edge USA - wypadanie zapłonu, chlupanie z przodu

Cześć,

Mój pierwszy post na forum.

Parę miesięcy temu kupiłem Forda Edge z USA, 2016, 2.0 EcoBoost, AWD, przebieg 67 tys. km.

Mniej więcej w listopadzie zauważyłem, że czasem po odpaleniu, przez chwilę falują mi obroty. Zdarzyło się to parę razy. Pod koniec roku po takim jedynym falowaniu wywaliło mi check engine. Mechanik podpiął komputer, stwierdził że na pierwszym cylindrze jest to wypadanie. Wymienił więc świece i zamienił cewkę z pierwszego na czwarty cylinder. Po tej naprawie 2, 3 dni później znów wywaliło check engine. Tym razem mechanik powiedział że chce się upewnić i przełożył tylko cewkę na 3 cylinder i powiedział, że jak znów wywali check engine i podjadę i pokaże że jest to na 3 cylindrze to wymieni mi cewkę.

Mechanik polecany u mnie lokalnie, jednak otwarcie mówi że nie zna Fordów Edge i szczególnie tych USA.

Pojechałbym normalnie znów do niego, tylko zastanawiam się czy nie lepiej by spojrzał na to ktoś kto takie Fordy ogarnia. Stąd moja prośba o polecenie kogoś w Warszawie, kto się nie boi Fordów Edge z USA.

Co mnie jeszcze zastanawia to to że mam wrażenie, że auto pali teraz więcej. Wydaje mi się, że wcześniej w mieście paliło bardziej 12-13l. A wczoraj jak się przejechałem do centrum i po centrum, 50km, korki, bez klimy, ale z ogrzewaniem, to komputer pokazał 15.4l/100km.
Zastanawiam się zatem, czy tam nie jeszcze jakiegoś innego tematu i ten check engine to jest z tym bardziej związany. W necie czytałem coś o sondach lambda, nieszczelnościach.

Aby jeszcze tego było mało to niedawno usłyszałem też odgłos przelewającej się wody jak hamuję. Nie występuje to zawsze, ale też nie rzadko. Mechanik lokalny sugeruje nagrzewnicę ale mówi, że w aucie z USA nie podejmie się wymiany. Zastanawiam się czy to może być związane z zapłonem, spalaniem i check engine.

Będę wdzięczny za ew. podpowiedzi, a przede wszystkim za polecenie mechanika co ma doświadczenie w autach z USA.

Pzdr
Krismarzyk

Ostatnio edytowane przez Krismarzyk ; 02-03-2023 o 12:23
Krismarzyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem