View Single Post
Stary 29-01-2023, 01:31   #3
AgeDee
ford::beginner

Model: Fusion USA
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: nie działa wentylowanie i podgrzewanie foteli przednich

Dla potomnych:

Zrobiłem nowy profil w forscanie i od tej pory widzi dodatkowo moduł fotela i drzwi kierowcy. Widocznie jak tworzyłem profil to miałem je odłączone, a był taki moment jak kodowałem tylne światła.

Generalnie, to od tej pory widziałem błąd w DSM B14BA:13 "Driver Seat Back Thermal Electric Device: Circuit Open", a po polsku było myląco w stylu "mata grzewcza oparcia fotela kierowcy".
Zatem zamówiłem tę małą dmuchawę/nagrzewnicę jedyną jaką znalazłem na allegro od mustanga 2019. Następnie musiałem wyjąć fotel kierowcy (4 śruby i 2 grube złącza), potem odchyliłem od tylnej strony tapicerkę oparcia (2 gumki, 2 rzepy, nie trzeba nic odkręcać) i udało mi się wyjąć starą dmuchawę. Harmonijka gumowa/rurka prowadnica powietrza została w fotelu, bo była mocno przyklejona do pianki w fotelu.

Dmuchawa z mustanga nie pasuje od razu, bo trzeba przełożyć trochę rzeczy. Właściwie to oryginalna dmuchawę rozkręciłem i dolną połówkę (tę z wentylatorem i ogniwem) wstawiłem z dmuchawy mustanga, bo pasuje idealnie.

Potem, jeszcze zanim tapicerkę spiąłem z powrotem, testowo podłączyłem fotel żeby sprawdzić czy działa. Wszystko było git więc złożyłem i wstawiłem fotel.

Wszystko na odpiętym aku oczywiście ze względu chociażby na poduchę w fotelu.

Nr. oryginału GU5A-9600D42-BC
Nr. według VIN ze strony forda: GU5A-9600D42-BB
Nr. oryginału GU5A-9600D42-DD

Pewnie pasują też z Edge i podobnych z tych roczników.

Generalnie potem się okazało, że u mnie zepsute było samo ogniwo, więc mogłem kupić najtańszą dmuchawę, nawet taką, która wygląda inaczej, a ogniwo peltiera bym sobie przelutował. Musiałbym tylko znaleźć taką, w której ogniwo ma przewody z boku

Ostatnio edytowane przez AgeDee ; 29-01-2023 o 01:37
AgeDee jest offline   Odpowiedź z Cytatem