|
ford::amateur
Imię: Michał
Model: mk4 fl
Silnik: 2,3
Rocznik: 2022
|
Odp: Focus Mk4 Facelift
Napisałem do Forda w sprawie energochłonności FordSecure.
Mooooże coś z tym zrobią... ciekawe czy oleją temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Korespondencja (czytać od tyłu).
Cytat:
Szanowny Panie,
dziękuję za kontakt z Działem Obsługi Klienta Ford Polska.
Nawiązując do korespondencji, pragnę Pana uprzejmie poinformować, iż Pańskie wskazówki i sugestie zostały przekazane przez Technika odpowiedzialnego za wsparcie aplikacji FordPass do odpowiedniego działu.
Ewentualne nowe aktualizacje lub poprawki oprogramowania powinny ukazać się z kolejnych wersjach aplikacji FordPass.
W świetle powyższych informacji, czy uważa Pan zgłoszenie za rozwiązane i czy można zamknąć sprawę z poziomu Biura Obsługi Klienta?
Mam nadzieję, iż powyższe zapytanie spotka się ze zrozumieniem.
Z poważaniem,
------------------------------
Dzień dobry,
Proszę się nie przejmować u mnie jak FordSecure jest wyłączone to problemu z rozładowującym się akumulatorem już nie ma… ale inni zapewne mają.
Co do innych funkcji które zasugerowałem fajnie byłoby jakby się pojawiły.
Samochód jest bardzo fajny, szkoda że za niedługo takich już nie będzie.
Serdecznie pozdrawiam
-------------------------
Szanowny Panie,
dziękuję za kontakt z Działem Obsługi Klienta Ford Polska.
Nawiązując do korespondencji, pragnę Pana poinformować, iż w pierwszej kolejności sprawa zostanie skonsultowana z Technikiem odpowiedzialnym za wsparcie aplikacji FordPass i następnie omówiona z odpowiednimi działami, jeśli zajdzie taka konieczność.
Pańskie sugestie także zostaną przekazane do odpowiedniego działu.
Mamy nadzieję, iż powyższe informacje spotkają się ze zrozumieniem.
Z poważaniem,
-----------------------
Dzień dobry,
WF0PXX***************
WARNING: This message originated outside of Ford Motor Company. Use caution when opening attachments, clicking links, or responding.
-----------------------
Dzień dobry,
W październiku odebrałem swojego Focusa ST mk4FL. Jestem z samochodu bardzo zadowolony, ale chciałbym zgłosić usterkę którą zdiagnozowałem, a jest bardzo trudna do diagnostyki.
Problem jest dość powszechny w szczególności na zagranicznych forach dyskusyjnych i dotyczy nowszych modeli forda i serwisy sobie z nim nie radzą… wymieniają niepotrzebnie akumulatory, różne elementy elektroniki itp. – duży zbędny koszt, bez efektu.
Jestem inżynierem elektrykiem, technikiem elektronikiem i mechanikiem, więc dość świadomym użytkownikiem samochodu.
Po odbiorze pojazdu mając na uwadze fakt, że proces technologiczny od montażu samochodu do wydania przez dealera trwał prawie 2 miesiące naładowałem akumulator, aby już na samym początku nie zasiarczył się i długo służył.
Przez pierwszy miesiąc nie było żadnych problemów, pewnego dnia miałem troszeczkę więcej czasu i dodatkowo uruchomiłem hot-spot, zarejestrowałem kartę sim i aktywowałem okres próbny subskrypcji FordSecure.
Mam kamerę w garażu z detekcją ruchu i powiadomieniami wysyłanymi na telefon. Kamera zaczęła mnie co godzinę informować o detekcji ruchu, co się okazało?
Co godzinę, przez całą dobę elektronika samochodu wzbudza się, samochód mruga przednimi światłami pozycyjnymi, włącza się podświetlenie ekranów, słychać klikanie przekaźników.
Samochód postał 3-4 dni i aplikacja FordPass powiadomiła mnie, że „Funkcje zdalne są wyłączone w celu oszczędzania akumulatora”.
Dziwna sytuacja, akumulator naładowany, auto postało kilka dni i jest problem. Podłączyłem ładowarkę i władowała w akumulator 50Ah (pojemność akumulatora 60Ah)….. akumulator był prawie rozładowany… zostało w nim tyle energii żeby kilka razy uruchomić samochód… a ładowanie alternatorem z dużą wydajnością prądową tak mocno rozładowanego akumulatora z elektrolitem płynnym jakim jest EFB to jest dla niego szybki wyrok śmierci… pół roku-rok – czyli gwarancyjnie wymienione 2-3 akumulatory + inne koszty = kilka tysięcy zł straty dla Forda na egzemplarzu.
Problem zaczął się od momentu kiedy aktywowałem Internet w samochodzie i aktywowałem FordSecure…. To zacząłem kolejno wyłączać, włączać te funkcje, restartować ustawienia do fabrycznych itp. aby wszystkie ewentualne zmiany konfiguracji wyeliminować i…. okazało się że problemem jest FordSecure. Po rezygnacji z subskrypcji elektronika samochodu się uspokoiła, nie wzbudza się co godzinę i nawet po tygodniowym postoju ładowarka jest w stanie doładować akumulator tylko 2-3Ah…. Czyli jest ok.
Usterka jest bardzo trudna do diagnostyki – chwilowy duży pobór prądu z akumulatora co godzinę, 24h/d przy uzbrojonym alarmie.
Dobrze byłoby, żebyście poprawili oprogramowanie tak aby zmniejszyć energochłonność FordSecure, bo chciałbym z tego korzystać (optymalizacja czy rezygnacja z energochłonnych funkcjonalności.)
Ponadto fajnie byłoby w ramach aktualizacji oprogramowania samochodu jakby dodać również:
- informację o napięciu akumulatora i stopniu jego naładowania (kwestia oprogramowania)
- dodać możliwość konfiguracji w menu jak długo ma się utrzymywać napięcie w gniazdku zapalniczki (obecnie z moich obserwacji wynika, że jest kryterium napięciowe i czasowe). Ja bym chciał, żeby po wyłączeniu zapłonu napięcie natychmiast znikało (konfiguracja tego to też kwestia oprogramowania).
- dodać możliwość włączenia funkcji RevMatch w trybie normalnym. We wszystkich innych trybach jest, w normalnym nie ma…. A przecież zapłaciłem za tę funkcjonalność.
Serdecznie pozdrawiam
|
--------------------------------------
W kwestii aku - mam zamontowany EFB 60Ah/600A w obudowie L2 - 242*175*190 (normalny aku, bo w fordach przynajmniej tych z którymi miałem do czynienia były w wersji niższej -175 czyli LB2, LB3 itp.... wg katalogu np exide u mnie powinien być też ~60Ah ale niższy i dłuższy LB3 278*175*175).
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widać, ze skrzynka jest pod L3 - dł: 278, tylko wystarczy wyjąć tą wstawkę na końcu.
Plan jest taki, że jak padnie aku w Puncie (ma 4,5 roku), to zamontuję aku z Focusa a do Focusa wleci na pokład AGM ~70Ah w obudowie L3. Aku w Puncie pewnie padnie jak skończy się GW na Focusa także Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście Forscanem zmienię typ aku z Flooded na AGM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pewnie algorytm ładowania jest inny.
Ostatnio edytowane przez ipIV ; 03-02-2023 o 16:33
|